Nieuws
Artsen bekijken scan van longen

Roken en kanker

Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) publiceerde vorig jaar de digitale Nederlandse kankeratlas. In deze atlas is te zien hoe vaak bepaalde vormen van kanker voorkomen op verschillende plekken in Nederland. Hieruit blijkt dat longkanker het meest voorkomt in gebieden met een lage sociaaleconomische status. Vaak wordt in deze wijken meer gerookt. Het verband tussen roken en longkanker wordt door de atlas erg inzichtelijk gemaakt. Hoe groot is de kans om kanker te krijgen als u rookt, en heeft het nog zin om te stoppen als u al jarenlang rookt? Daar gaan we in deze blog op in.

Feiten op een rij

De volgende feiten en cijfers zijn bekend over roken en kanker:

  • Elk jaar krijgen 19.000 Nederlanders kanker ten gevolge van roken.
  • Roken is de belangrijkste risicofactor voor het krijgen van kanker. Volgens het KWF veroorzaakt roken 86% van de longkankergevallen.
  • Roken kan naast longkanker ook veel andere vormen van kanker veroorzaken, zoals keelkanker, mondkanker, blaaskanker, nierkanker en baarmoederhalskanker
  • Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is één op de drie kankersterfgevallen toe te schrijven aan roken.
  • Het risico op kanker neemt toe naarmate iemand langer rookt en hoe meer sigaretten iemand per dag rookt.

De cijfers liegen er niet om: u brengt uw lichaam veel schade toe door te roken. Maar dat is natuurlijk niks nieuws. Wat we liever willen weten is hoeveel zin het nog heeft om te stoppen als u al jarenlang rookt.

Stoppen met roken loont altijd!

Op elke leeftijd zult u gezondheidswinst behalen door de sigaret vaarwel te zeggen. Zelfs mensen die al 50 jaar roken, leven gemiddeld 2 jaar langer als zij op hun 65ste stoppen. Maar het is natuurlijk altijd beter om zo vroeg mogelijk te stoppen. Het risico op kanker neemt af naarmate iemand langer gestopt is met roken. Als u vandaag nog stopt met roken, is het verhoogde risico om longkanker te krijgen over 10 jaar gehalveerd.

Hulp bij het stoppen met roken

Stoppen met roken loont altijd, maar helaas is het makkelijker gezegd dan gedaan. Roken is namelijk zowel lichamelijk, als geestelijk een hardnekkige verslaving. Daarom is het zo belangrijk dat mensen goed ingelicht worden over de mogelijkheden tot hulp bij het stoppen met roken. Met de juiste begeleiding wordt het namelijk een stuk makkelijker om voorgoed met het roken af te rekenen. Begeleiding bij het stoppen wordt vergoed door de zorgverzekering. Helaas zijn veel mensen hier niet van op de hoogte.

Wilt u stoppen?

Dan staan de coaches van Medipro graag voor u klaar! Wij bieden persoonlijke, telefonische en videocoaching om u te ondersteunen bij het stoppen. Dit traject wordt volledig vergoed, zonder eigen risico. Ook hulpmiddelen, zoals nicotinevervangers, worden vergoed. Voor meer informatie over ons traject, of om een afspraak te maken, kunt u contact opnemen via de website, of bellen naar 088 786 77 99.

Gepubliceerd op: 01-02-2024
Delen: