Roken en kanker - Medipro | Stoppen Met Roken Coaching
Nieuws
Man breekt sigaret

Roken en kanker

Op 4 februari was het wereldkankerdag. Dit is een moment waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij de impact van kanker. Elk jaar krijgen 19.000 Nederlanders kanker ten gevolge van roken. Benieuwd wat nog meer de gevolgen zijn? Lees dan hieronder verder.

Gevolgen van roken

Roken veroorzaakt meerdere soorten kanker. De bekendste vorm is longkanker, 86% van alle longkankergevallen wordt veroorzaakt door roken. Een andere bekende vorm van kanker door roken is kanker in de mondstreek, zoals slokdarm, – strottenhoofd- en mondholte kanker.

De kankerverwekkende stoffen die een sigaret bevat komen terecht in het hele lichaam. Rokers hebben hierdoor ook meer kans op kanker in de blaas, lever, maag, darmen, alvleesklier en baarmoederhals.

Kankerverwekkende stoffen

In de rook die van tabak afkomt zitten heel veel chemische en schadelijke stoffen. Zeker 70 van deze stoffen zijn kankerverwekkend. De stoffen die de grootste problemen in het lichaam veroorzaken zijn koolmonoxide, teer en nicotine.

De stof nicotine is erg verslavend en kan leiden tot een verhoogde bloeddruk. Daarnaast kan teveel nicotine leiden tot een nicotinevergiftiging.

Daarnaast kan de stof teer kan leiden tot bronchitis, longemfyseem, longkanker en keel-, slokdarm- en strottenhoofdkanker.

Tot slot kan de stof koolmonoxide leiden tot verkalking van de aderen, een verminderde conditie, hartklachten of een hersenbloeding.

 Andere gevaren van roken

Naast dat tabaksrook kanker veroorzaakt zitten er ook veel andere nadelen vast aan roken.  De rook kan uw longen hevig beschadigen. Dit zorgt ervoor dat er verschillende longaandoeningen kunnen optreden, zoals COPD. Tabaksrook is niet alleen schadelijk voor uw longen maar ook uw hart en vaten krijgen het zwaar te verduren.

Roken is dus erg schadelijk voor de binnenkant van uw lichaam, maar roken laat ook sporen aan de buitenkant van uw lichaam achter. De tabaksrook zorgt onder andere voor verkleuring van tanden en nagels maar ook voor een verouderde huid. Daarnaast zorgt roken ervoor dat u moeilijk zwanger kan worden. Als u zwanger bent en doorrookt kan het een miskraam of vroeggeboorte veroorzaken.

Tot slot sterft een roker gemiddeld 10 jaar eerder dan een niet roker. In Nederland veroorzaakt roken 20.000 doden per jaar. Dat zijn meer mensen dan er elk jaar sterven aan drank en/of drugs. U kunt dus erg veel gezondheidswinst behalen door te stoppen met roken.

Wilt u stoppen?

Medipro biedt verschillende vormen van coaching om u te begeleiden bij het stoppen. U kunt kiezen voor persoonlijke, telefonische of videocoaching. Dit traject, inclusief eventuele eventuele hulpmiddelen zoals nicotinevervangers, wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via onze website, of bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 09-02-2022
Delen: