Nieuws
zwangerschap roken kind

Roken tijdens de zwangerschap: Feiten en fabels

Roken en zwangerschap zijn geen goede combinatie. Het is goed om te begrijpen waarom stoppen met roken voor en tijdens de zwangerschap zo belangrijk is, op basis hiervan kan u de beste keuze voor uw baby maken. Hier zijn enkele feiten en fabels op een rijtje:

Feiten:

  1. Schadelijke stoffen bereiken de baby: Als u rookt terwijl u zwanger bent, krijgt de baby schadelijke stoffen binnen via de placenta. Deze stoffen kunnen de ontwikkeling van de baby schaden en ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.

  2. Meer kans op vroeggeboorte en een lager geboortegewicht: Roken tijdens de zwangerschap vergroot het risico op vroeggeboorte en baby’s met een te laag geboortegewicht. Deze problemen kunnen de gezondheid van uw baby voor altijd beïnvloeden.

  3. Passief roken is ook gevaarlijk: Zelfs als u zelf niet rookt maar wel wordt blootgesteld aan rook van anderen, kan dit schadelijk zijn voor uw baby. Overleg met mensen in uw omgeving of ze bij u in de buurt geen sigaret willen opsteken.

  4. Minder zuurstof voor de baby: Roken vermindert de hoeveelheid zuurstof die een baby krijgt, wat kan leiden tot groeiproblemen en andere problemen.

  5. Verhoogd risico op wiegendood: Baby’s van moeders die roken, hebben een groter risico op wiegendood.

Naast deze feiten zijn er ook einkele misverstanden over dit onderwerp: 

Fabels:

  1. Af en toe roken is veilig: Er is geen veilige hoeveelheid roken tijdens de zwangerschap. Zelfs een beetje roken kan schadelijk zijn voor uw baby.

  2. Stoppen met roken voor of tijdens de zwangerschap is gevaarlijk: Dit is niet waar. Stoppen met roken voor de zwangerschap is juist de beste keuze die u kunt maken voor de gezondheid van de baby.

  3. E-sigaretten zijn een veilig alternatief: E-sigaretten bevatten nicotine en andere schadelijke stoffen en zijn niet veilig tijdens de zwangerschap. Het is het beste om helemaal te stoppen met roken en nicotinegebruik.

  4. Na de zwangerschap kan u gewoon weer gaan roken zonder gevaar: Hoewel roken tijdens de zwangerschap schadelijk is, kan stoppen met roken na de geboorte van uw baby de gezondheid van zowel u als uw baby verbeteren. Beginnen met roken na de geboorte is dus alsnog niet goed voor het kind.   

Stoppen met roken tijdens zwangerschap

Roken tijdens de zwangerschap brengt ernstige risico’s met zich mee voor u en uw baby. Het is van groot belang om te stoppen met roken en bewust te zijn van de gevaren van roken en passief roken tijdens de zwangerschap. Praat met iemand en zoek hulp om te stoppen met roken. De gezondheid van uw baby is het waard.

Wilt u stoppen met behulp van een coach?

Als u ondersteuning wilt kunt u bij Medipro
terecht. Onze professionele coaches kunnen u begeleiden
bij het stoppen. Wij
bieden 
persoonlijketelefonische en videocoaching,
eventueel in combinatie met 
hulpmiddelen zoals
nicotinevervangers. Dit traject wordt 
vergoed door
de zorgverzekeraar. Voor meer informatie over onze coachingstrajecten
kunt u 
contact opnemen
via de website of bellen naar 
088-786 77 99.

Gepubliceerd op: 11-10-2023
Delen: