Roken vóór, tijdens, en ná zwangerschap – Hoe zit dat eigenlijk? | Medipro
Nieuws
roken en zwangerschap gevolgen

Roken vóór, tijdens, en ná zwangerschap – Hoe zit dat eigenlijk?

Roken is ongezond, maar in bepaalde gevallen is het nog extra schadelijk. Dit geldt tijdens de zwangerschap, maar zeker ook vóór en ná de zwangerschap. In al die situaties heeft roken niet alleen gevolgen voor de (aanstaande) moeder, maar vooral voor het (ongeboren) kindje. We leggen hier aan u uit welke gevolgen roken voor, tijdens, en na de zwangerschap kan veroorzaken.

Roken vóór de zwangerschap

Roken heeft een negatieve invloed op de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen, waardoor het lastiger is om zwanger te raken. Bij mannen die roken is de kwaliteit van het zaad minder dan dat van niet-rokende mannen. Er zijn minder zaadcellen en ze hebben ook vaker een afwijkende vorm. Daarnaast is er vaker sprake van erectieproblemen. Ook bij vrouwen wordt de vruchtbaarheid door roken beïnvloedt: ze hebben vaak minder eicellen, de innesteling gaat vaker mis en de kans op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap wordt vergroot. Kortom: de kans dat de wens om zwanger te worden dan in vervulling gaat wordt kleiner. Let op dat dit niet alleen geldt als u zelf rookt, maar ook als mensen in uw omgeving roken waardoor u meerookt. Ook dan krijgt u de tabaksrook binnen en kan dit gevolgen hebben voor uw vruchtbaarheid.

Roken tijdens de zwangerschap

Als men zwanger is en rookt, is dit schadelijk voor de gezondheid en ontwikkeling van het ongeboren kindje. Er zijn verschillende gezondheidsrisico’s voor kindjes van wie de moeder rookt tijdens de zwangerschap. Denk hierbij aan slechtere groei, meer kans op aangeboren afwijkingen en een verhoogde kans op een miskraam. Tijdens de zwangerschap is het niet alleen belangrijk om zelf niet te roken, maar ook om meeroken te vermijden, aangezien ook op deze manier schade kan worden toegebracht aan het kindje.

Roken na de zwangerschap

Aangezien jonge kinderen nog volop in de ontwikkeling zijn, heeft meeroken extra risico’s voor kinderen. Ze zijn kwetsbaar voor de schade die de giftige stoffen uit tabaksrook kunnen aanrichten. Meerokende kinderen hebben meer kans op wiegendood, luchtwegklachten, slechtere longfunctie, oorontsteking en luchtwegziekten zoals astma. Hoe kleiner de ruimte is en hoe meer en gerookt wordt, hoe meer rook een kind binnenkrijgt dus hoe schadelijker het is.

Als er binnen wordt gerookt komen de rookdeeltjes terecht op meubels, vloer en kleding. Deze stofdeeltjes komen vooral dicht bij de grond terecht en dit wordt ‘derdehands’ rook genoemd. Omdat vooral jonge kinderen zich vaak dicht bij de grond bevinden en dingen in hun mond stoppen, kunnen zij ook via deze weg de stoffen binnenkrijgen. Ook als er niet binnen wordt gerookt, maar alleen buiten, kunnen er ook schadelijke stoffen in huis terecht komen via onder andere haar en kleding. Buiten roken is dus veiliger dan binnen roken, maar ook dit is niet zonder risico.

Als het een gewoonte is dat er in de buurt van kinderen wordt gerookt, hebben zij daarnaast ook een grotere kans om op latere leeftijd ook zelf te gaan roken. Kinderen hebben het goede voorbeeld nodig van hun ouders, die een voorbeeldfunctie hebben. Als ze hun ouders altijd zien roken, gaan ze dit zien als ‘normaal’ en wordt de stap om zelf te gaan roken sneller gezet.

Stoppen met roken?

Wilt u stoppen met roken, maar kunt u hier wel wat hulp bij gebruiken? De coaches bij Medipro helpen u graag! Medipro biedt persoonlijke en telefonische coaching bij het stoppen met roken. Het coachingstraject wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars volledig vergoed, zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u vrijblijvend contact opnemen of direct bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 15-07-2020
Delen: