Nieuws
rookverbod bord

Sluiting rookruimtes en verbod sigarettenautomaten: Dit verandert er in 2022

Elk jaar neemt de overheid maatregelen om roken zoveel mogelijk te ontmoedigen. Samen met meer dan 70 maatschappelijke organisaties is het Nationaal Preventieakkoord opgesteld. Met de regels die in dit document zijn opgenomen wordt er gestreefd naar een rookvrije generatie vanaf 2040. Dit houdt in dat jongeren vanaf 2040 niet meer beginnen met roken. Verder streeft de overheid ernaar dat maximaal 5% van de Nederlandse volwassenen in 2040 nog rookt. Hieronder leest u welke maatregelen er in 2022 worden genomen om deze doelen te realiseren.

1. Sluiting rookruimtes

Rookruimtes in de horeca en in overheidsgebouwen waren al enige tijd verboden. Sinds 1 januari 2022 is dit rookruimteverbod uitgebreid naar alle sectoren. Alle rookruimtes in bedrijven en andere openbare gebouwen dienen nu gesloten te zijn. Dit geldt niet alleen voor rookruimtes ín gebouwen, maar ook rookruimtes op het buitenterrein moeten in veel gevallen gesloten worden. Zo mogen rookruimtes niet grenzen aan het gebouw, maar ook niet aan andere ruimtes die door niet-rokers gebruikt kunnen worden, zoals een fietsenhok. Verder mag de rookruimte geen overlast veroorzaken aan mensen in het gebouw, bijvoorbeeld door openstaande ramen, of aan mensen die het gebouw willen betreden.

2. Verbod op sigarettenautomaten

In de kroeg of snackbar een pakje sigaretten uit de automaat halen? Dat is verleden tijd. Sinds 1 januari geldt er namelijk een verbod op sigarettenautomaten. In de aankomende jaren zullen er steeds meer verkooppunten van tabak verdwijnen. In 2024 mogen sigaretten ook niet meer in de supermarkt verkocht worden en later zullen de sigaretten ook verdwijnen uit de tankstationshops. Uiteindelijk zult u alleen nog maar sigaretten kunnen kopen in tabaksspeciaalzaken.

3. Dit jaar (nog) geen prijsstijging, wel vanaf 2023!

In 2022 worden de sigaretten, verrassend genoeg, niet duurder. Wel gaat de prijs van sigaretten stijgen vanaf 2023. Waarschijnlijk betaalt u dan 10 voor een pakje. Zo’n prijsverhoging schijnt de meest effectieve maatregel te zijn om roken te ontmoedigen. Op deze manier beginnen er steeds minder jongeren met roken. Vooral zij zijn namelijk gevoelig voor een prijsstijging. Helaas maakt een prijsstijging het niet per definitie makkelijker om te stoppen met roken. Voor mensen die kampen met een rookverslaving is stoppen namelijk super lastig.

Wilt u stoppen?

Gelukkig bestaan er bewezen effectieve programma’s om u te begeleiden bij het stoppen met roken. De kans om succesvol te stoppen met roken wordt vele malen groter als u begeleid wordt door een professionele coach. Medipro biedt zowel telefonische als persoonlijke coaching. Dit traject wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, zonder dat het ten laste gaat van uw eigen risico. Ook hulpmiddelen, zoals nicotinevervangers en stoppen met roken medicijnen, worden vergoed. Voor meer informatie of om een afspraak te maken kunt u contact opnemen via onze website, of bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 11-01-2022
Delen: