Nieuws
Kalender waarop begin Stoptober is aangekruist

Stoppen met roken tijdens Stoptober

Veel mensen zijn inmiddels weer aan het werk na hun vakantie. Tijdens de zomervakantie zien we dat meer mensen roken. We veroorloven ons dan net iets meer, zo ook dat sigaretje. Begin september is daarom voor veel mensen een goed moment om hun gezonde gewoontes weer op te pakken. Daarnaast starten in september ook alle voorbereidingen voor Stoptober: nog een reden om alvast langzaamaan afscheid te nemen van de sigaret.

Wat is Stoptober?

Stoptober is een Stoppen met Roken campagne die sinds 2014 jaarlijks in oktober plaatsvindt. 28 dagen lang worden rokers uitgedaagd om niet te roken. Dit is een initiatief van diverse organisaties die er belang bij hebben dat zoveel mogelijk mensen stoppen met roken. Voorbeelden zijn KWF Kankerbestrijding, het Longfonds en de Nederlandse Hartstichting. De campagne wordt steeds succesvoller: inmiddels hebben al meer dan 300.000 mensen meegedaan aan Stoptober.

Waarom is Stoptober zo succesvol?

Uit de cijfers van Stoptober blijkt dat het ongeveer 74% van de deelnemers lukt om de hele eerste maand niet te roken. 25% hiervan blijkt na een jaar nog steeds gestopt te zijn met roken. Dit is een behoorlijk percentage. De campagne is zo succesvol om de volgende redenen:
  • 28 dagen stoppen met roken voelt nog niet als definitief stoppen, waardoor het makkelijker vol te houden is.
  • Deze periode is net lang genoeg om de positieve gevolgen van het stoppen te ervaren. De ontwenningsverschijnselen zijn dan voor het grootste deel voorbij en u kunt de eerste voordelen al merken, zoals een betere conditie wanneer u de trap oploopt en een frissere adem.
  • Het gevoel dat u samen met een grote groep mensen stopt met roken, kan veel steun bieden. Er bestaat zowel een app als een Facebook community waar tips en ervaringen gedeeld worden. Dit kan u door de moeilijke momenten heen helpen.
  • Als het lukt om 28 dagen niet te roken geeft dat veel zelfvertrouwen. Dit geeft motivatie om door te zetten en het stoppen langer vol te houden.

Doet u ook mee aan Stoptober?

Wilt u dit jaar meedoen aan Stoptober? Dan is dit een goed moment om alvast te beginnen met de voorbereidingen. Zet 1 oktober groot in uw agenda en begin alvast langzaam met het afbouwen van het roken. Stel uw omgeving ook op de hoogte dat u mee gaat doen, zodat zij er rekening mee kunnen houden. Misschien doen zij ook wel mee aan het initiatief.

Wilt u professioneel begeleid worden bij het stoppen?

Hoewel Stoptober een succesvolle campagne is, blijft het altijd lastig om te stoppen met roken. Medipro kan u daarom ondersteunen. Wij bieden persoonlijke en telefonische coaching om u te begeleiden bij het stoppen. Dit traject wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, zonder dat dit ten laste gaat van het eigen risico. Ook hulpmiddelen zoals nicotinevervangers worden vergoed. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via de website of bellen naar 088-786 77 99.
Gepubliceerd op: 01-09-2021
Delen: