Nieuws
Stoppen met Roken Valkuilen. Tips voor Carnaval

Carnaval – voorkom dat u weer die sigaret opsteekt

Over een paar dagen barst het carnavalsfeest los in het zuiden van Nederland. Een leuke tijd, als u van carnaval houdt. Maar ook een moeilijke tijd voor mensen die recentelijk zijn gestopt met roken. Hoe voorkomt u dat u voor de bijl gaat en toch weer die sigaret opsteekt? Met deze praktische tips kunt u zich voorbereiden op carnaval, stoppen met roken en toch ook genieten! Alaaf!

Stoppen met Roken valkuilen

Met carnaval liggen er valkuilen op de loer. Iedereen heeft zijn eigen valkuilen, die situaties waarin het gevaar om terug te vallen het grootst is. Wees hier alert op. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van valkuilen:

Glas bier en sogaretten de valkuilen bij stoppen met roken

  • Alcohol

Alcohol en roken gaan bij een roker vaak hand in hand. Het gebruik van alcohol kan de zin in roken oproepen. De verdovende werking van alcohol neemt remmingen weg, waardoor u sneller weer naar die sigaret grijpt.

  • Uitgesproken positieve stemming

Situaties met uitgesproken positieve gevoelens vormen ook een risico. U kunt denken aan het slagen voor een examen, de opluchting na een gunstige uitslag van een medisch onderzoek of een uitgelaten stemming op een feest zoals carnaval.

  • Sociale situaties

Een gezellig gesprek, verjaardagen, feestjes, uit eten gaan, cafébezoek enzovoort. Het kan zijn dat u zich met een sigaret in dit soort situaties voorheen prettiger hebt gevoeld. Denk niet dat één sigaret wel kan. Eén sigaret wordt al snel vervolg door een tweede en voordat u het beseft rookt u weer.

Omgaan met valkuilen

Helaas is er niet voor elke situatie een kant-en-klare oplossing te geven. De één lost een situatie nu eenmaal anders op dan de ander. Het is vooral aan uzelf om voor uw valkuilen oplossingen te bedenken. Die passen dan ook echt bij u en werken daardoor het best. We kunnen u wél een aantal tips en adviezen geven:

  • Wees alert

Als u zich goed bewust bent van de voor u riskante situaties, bent u alert als deze zich voordoen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee! Het is belangrijk om geen rookwaar meer op zak te hebben, zodat u niet gedachteloos een sigaret opsteekt.

Blijf positief denken als u echt wilt stoppen met roken

  • Denk positief

Als u in een situatie toch zin krijgt in roken, is het belangrijk wat u denkt. Denk positief: ‘ik ben sterk en wil gezond leven’, ‘mijn gezondheid is belangrijk en ik wil een goed voorbeeld voor mijn kinderen en omgeving zijn’. Bedenk dat u zich als niet-roker beter voelt. Uw positieve gedachten zullen u positief beïnvloeden!

  • Wees sterk

Accepteer de genomen beslissing: ‘Ik heb last van oude gewoontes, maar mijn besluit staat vast!’, ‘Ik weet waarvoor ik het doe, ik ben sterk!’

  • Ga niet in rookruimtes staan

Met carnaval wordt er veel gerookt, maar doorgaans is dit buiten of in speciale rookruimtes. Zorg dat u niet mee gaat naar deze plekken maar ga bijvoorbeeld hossen, loop mee in de polonaise, zorgt dat u afleiding heeft en niet in de verleiding komt.

  • Techniek van de golf

Als u ontzettende zin in een sigaret krijgt, kunt u de techniek van de ‘golf’ toepassen. Stel u voor dat de zin in een sigaret iets is als een golf in de branding die over u heen slaat. De golf komt en verdwijnt weer. Zo is het ook met de zin in roken. Meestal duurt het een paar minuten en dan is het voorbij.

Tot slot

Wij hopen u dat u met deze tips een rookvrije carnaval gaat beleven en dat u lekker geniet. Belangrijk is dat u gemotiveerd blijft; door te letten op de voordelen van het niet-roken en vooral door trots te zijn op uzelf! Gebruik uw motivatie om ook in lastige situaties van een sigaret af te blijven. U zult merken dat het steeds minder moeite zal kosten en dat moment komt zeker. Voor de één direct en voor de ander wat later, want een aangeboren behoefte aan roken heeft niemand!

Heeft u vragen over Hulp bij Stoppen met Roken of wilt u meer weten over Medipro? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of bel ons op 088 – 7867799.


Afspraak Maken


Bel Mij Terug

Gepubliceerd op: 25-02-2019
Delen: