Nieuws
alcohol drinken met een sigaret

Waarom gaan alcohol en roken vaak samen?

Het zal veel mensen bekend voorkomen: vol goede moed was u gestopt met roken, maar tijdens een avond in de kroeg gaat u toch voor de bijl. Roken en drinken gaan namelijk vaak samen. Na het drinken van alcohol is het moeilijker om de verleiding van het roken te weerstaan. Hoe komt dat en hoe kunt u voorkomen dat u terugvalt in uw oude gewoontes bij het drinken van een borrel? 

Gewoontegedrag

Er is een sterke associatie tussen roken en alcohol. Na het drinken van een paar drankjes volgt vaak een sigaret. Hierdoor wordt het een ingesleten gewoonte om te roken tijdens het drinken. Gewoontegedrag is vaak snel aangeleerd en een stuk lastiger om af te leren. 

Roken voor de gezelligheid

Het sociale aspect bij roken en drinken speelt ook een belangrijke rol. In groepsverband zoeken de rokers elkaar vaak op om even te gaan roken samen. Veel mensen vinden het gezellig om met elkaar een sigaretje te roken. Als u altijd bij de rokers gehoord heeft, kan het lastig zijn om dit los te laten. 

Verminderde zelfcontrole

Door het drinken van alcohol vermindert uw zelfcontrole. U denkt minder aan de nadelige gevolgen van het roken en ziet de consequenties minder in. De kans dat u met deze instelling een sigaret opsteekt is vele malen groter dan wanneer u er nuchter over nadenkt.

Tips om een terugval te voorkomen

Alcohol kan dus van invloed zijn op uw rookgedrag. Dat wil niet zeggen dat u niet meer kan drinken als u gestopt bent met roken, maar het is wel goed om uzelf hier bewust van te zijn. In dergelijke situaties is extra aandacht vereist om een terugval te voorkomen. Wij geven u een aantal tips:

 • Blijf alert

  Het is belangrijk om alert te blijven. Blijf ervan bewust dat u in verleidelijke situaties terecht kunt komen door te drinken. Door bewust en alert te blijven kunt u voorkomen dat u zonder na te denken een sigaret opsteekt.

 • Neem geen sigaretten mee

  Zorg dat u geen sigaretten binnen handbereik heeft. Als u zelf sigaretten meeneemt, bestaat de kans dat u er uit gewoonte een opsteekt. 

 • Licht uw omgeving in

  Als u samen met vrienden op pad bent, vraag hen dan of ze u geen sigaretten willen aanbieden en niet willen roken in uw bijzijn. Ze kunnen u ook helpen herinneren dat u geen sigaretten van anderen moet aannemen. 

 • Drink met mate

  Hoe meer u drinkt, hoe meer uw zelfcontrole vermindert en hoe moeilijker het wordt om alert te blijven en het niet-roken vol te houden. U kunt ervoor kiezen om van tevoren met uzelf af te spreken dat u het bij een beperkt aantal drankjes houdt.

Hulp bij het stoppen

Met de juiste begeleiding wordt het makkelijker om uw rookgedrag onder controle te krijgen. Medipro biedt persoonlijke, telefonische, en videocoaching om u te ondersteunen bij het stoppen. Dit traject, inclusief hulpmiddelen zoals nicotinevervangers, wordt vergoed door de zorgverzekeraar, zonder eigen risico. Voor meer informatie, of om een afspraak te maken, kunt u contact opnemen via de website, of bellen naar 088 -786 77 99.

Gepubliceerd op: 31-01-2023
Delen: