Nieuws
goede voornemens 2024

Waarom is vasthouden aan goede voornemens zo moeilijk?

We gaan bijna het nieuwe jaar in. Dit is een kans voor een nieuwe start met goede voornemens. Veel mensen kiezen elk jaar weer dezelfde voornemens. Het is makkelijk om ze te bedenken, maar moeilijk om ze vol te houden. Dit zie je ook veel bij mensen die willen stoppen met roken in het nieuwe jaar. Waarom is het zo moeilijk om ons aan onze goede voornemens te houden? 

Een gewoonte afleren is niet makkelijk

Bij goede voornemens gaat het vaak om dagelijkse gewoontes waar mensen iets aan willen veranderen. Bij een gewoonte handelen we op een vertrouwde manier, vaak zonder erbij na te denken. En dit is eigenlijk heel erg handig: stelt u zich eens voor dat u iedere dag weer opnieuw na moest denken over automatische handelingen als autorijden of fietsen.

Als het gedrag eigenlijk niet gewenst is en de handelingen zó in uw systeem zitten, kan het veel tijd en moeite kosten hier iets aan te veranderen. Dit geldt ook voor stoppen met roken, dat jaarlijks een populair goed voornemen is. Andere goede voornemens zijn meer sporten, gezonder eten en minder geld uitgeven. Ook deze zijn vaak moeilijk te veranderen omdat het huidige gedrag een gewoonte is.

Een goede voorbereiding is van belang

Een goed voornemen is vaak niet meer dan een impulsief idee. Meestal is er geen sprake van voorbereiding met een duidelijk plan van aanpak: het idee is simpelweg om iets te veranderen. Het is in dat geval lastiger om het voornemen vol te houden dan met een goede voorbereiding waarbij u al bedacht heeft waar u tegenaan kunt lopen en hoe u hiermee om kunt gaan. 

De verleiding blijft

Het jaar is wel nieuw, maar verder is alles nog hetzelfde: chocola is nog steeds even lekker, een film kijken kost minder energie dan de sportschool en een sigaretje geeft nog steeds hetzelfde gevoel. Deze gewoontes kunnen allemaal direct voordelen opleveren, terwijl de voordelen van een nieuwe gewoonte pas later merkbaar zijn. Na één gebakje minder bent u nog niet afgevallen en na één sigaret overslaan zijn alle schadelijke stoffen nog niet uit het lichaam. Het is dus belangrijk om vol te houden en niet te kijken naar wat u nu moet laten, maar wat het in de toekomst allemaal oplevert!

Niet alles kan tegelijk

Veel mensen gaan het nieuwe jaar in met meerdere goede voornemens. Voornemens zijn snel bedacht, maar de uitvoering vereist tijd en moeite. Het gevaar van teveel goede voornemens is dat het vaak niet allemaal vol te houden is. Dit kan frustratie opleveren. Daarom kunt u beter kiezen voor één voornemen. Goede voornemens kunnen zeker succesvol zijn, maar het is dan wel van belang om goed na te denken over een plan van aanpak.

Wilt u uw prioriteit leggen bij stoppen met roken?

Indien u in het nieuwe jaar graag wil stoppen met roken kan Medipro u hierbij ondersteunen. Wij bieden persoonlijke, telefonische, en videocoaching Dit traject wordt vergoed door de zorgverzekeraar, inclusief nicotinevervangers. Indien u graag meer informatie wilt over de coachingstrajecten van Medipro kunt u contact opnemen via de website, of direct bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 14-12-2023
Delen: