Nieuws
Vrouw die een sigaret doormidden breekt

Waarom u het beste kunt stoppen met roken voor een operatie

Rokers hebben 2 keer zoveel kans op complicaties bij een operatie dan niet-rokers. Daarnaast is het zo dat als u voor een operatie stopt met roken de duur van het ziekenhuisverblijf na de operatie korter wordt. Het lichaam heeft namelijk zuurstof nodig om goed te kunnen genezen, wanneer u stopt met roken ademt u meer zuurstof in. In dit artikel leest u wat de effecten van stoppen met roken op het herstel na een operatie zijn.

Betere bloedtoevoer

Een goede bloedtoevoer is essentieel om de wond na een operatie zo goed en zo snel mogelijk te genezen. Tabaksrook bevat echter schadelijke stoffen die een negatief effect hebben op uw bloedsomloop. Zo vernauwen de bloedvaten door de nicotine die u binnen krijgt als u rookt. Hierdoor kunnen de bloedvaten verstopt raken, waardoor het bloed er niet meer goed door kan. Als u stopt met roken wordt de bloedtoevoer bevorderd.

Meer zuurstof in het bloed

Naast nicotine bevat tabaksrook koolmonoxide. Deze stof komt in het bloed terecht als u rookt. De koolmonoxide hecht zich aan het eiwit in de rode bloedcellen (hemoglobine) dat zuurstof door het lichaam transporteert. Omdat koolmonoxide zich beter aan hemoglobine kan hechten dan zuurstof, wordt de zuurstof uit het bloed verdreven. Zuurstofrijk bloed is echter cruciaal om wonden te genezen. Als u stopt met roken neemt het niveau van koolmonoxide in het bloed weer af, waardoor het niveau van zuurstof toeneemt. Dit bevordert de wondgenezing.

Minder risico op infecties

Het risico op infecties na een operatie is voor rokers groter dan voor niet-rokers. Als u rookt wordt uw immuunsysteem namelijk aangetast. Het immuunsysteem moet hard werken om de schadelijke stoffen in tabaksrook af te weren. Hierdoor neemt het vermogen om geschikte immuunreacties tegen infecties op te wekken af. De kans op een infectie na een operatie neemt af als u stopt met roken.

Wilt u stoppen?

Dit zijn slechts enkele redenen waarom u het beste kunt stoppen met roken voor een operatie. Voor uw gezondheid is het altijd voordelig om te stoppen. Dit is echter niet altijd makkelijk. Medipro kan u bij uw stoppoging begeleiden. Wij bieden persoonlijke en telefonische coaching aan, eventueel in combinatie met hulpmiddelen zoals nicotinepleisters. Dit traject wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via de website, of door te bellen naar 088 786 77 99.

Gepubliceerd op: 29-06-2021
Delen: