Nieuws
Wat doet roken met uw huid?

Wat doet roken met uw huid?

Roken is niet alleen schadelijk voor uw gezondheid, maar ook voor uw uiterlijkMet name uw huid lijdt onder de gevolgen van het roken. Deze veroudert sneller, waardoor rokers er eerder oud uit beginnen te zien dan mensen die niet roken. Waar komt dit door en wat zijn de gevolgen voor u en uw huid? Wij leggen het aan u uit.

Wat is een rokershuid?

Typerend voor een rokershuid is een grauwe kleur. Daarnaast hebben rokers meer rimpels, vooral rondom de mond. Dit heeft als gevolg dat rokers er gemiddeld ouder uit zien dan niet-rokers. Vanwege deze opvallende kenmerken kan men rokers soms al herkennen door enkel de huid te bekijken.

Waarom veroudert roken uw huid?

Huidveroudering treedt bij iedereen op en is niet te voorkomen. Naarmate u ouder wordt, veroudert uw huid mee. Dit proces versnelt door veel blootstelling aan zonlicht, overgewicht of hormonen. Ook roken kan dit proces versnellen.

Door roken vernauwen de bloedvaten. Dit heeft als gevolg dat het bloed minder makkelijk door het lichaam kan stromen. Als er dan beschadigingen aan de huid ontstaan, kunnen deze moeilijk herstellen. Daarnaast wordt door roken collageen en elastine afgebroken. Hierdoor ontstaan rimpels. Dit gebeurt ook wanneer u niet rookt, maar bij rokers gaat dit proces veel sneller. Ook ontstaan er extra rimpels rondom de mond bij rokers, door de vele trekjes die van de sigaret worden genomen.

Roken en huidziektes

Roken richt niet alleen zichtbare schade aan aan de huid. Het vergroot ook de kans op bepaalde huidziektes. Er kunnen bijvoorbeeld meer verdikkingen in de hoornlaag van de huid ontstaan. Deze kunnen evolueren naar huidkanker. Dit is niet meteen zichtbaar en merkt u pas na langere tijd.

Stoppen met roken voor de huid

Door te stoppen met roken, verbetert de bloedvoorziening weer. De kleur in het gezicht komt weer terug, waardoor u er weer frisser en gezonder uit gaat zien. De reeds ontstane rimpels gaan natuurlijk niet meer weg, maar door te stoppen met roken wordt het ontstaan van nieuwe rimpels vertraagd. Daarnaast herstellen beschadigingen in de huid beter door de verbeterde bloedvoorziening. Doordat de gezondheid van uw huid verbetert, wordt het risico op kanker verminderd.

Tot slot

Als u graag wilt stoppen met roken kan Medipro u hierbij begeleiden. Medipro biedt persoonlijke en telefonische coaching bij het stopproces. Eventueel kunnen in dit traject hulpmiddelen worden ingezet, zoals medicijnen of nicotinevervangers. Coaching en hulpmiddelen worden eenmaal per kalenderjaar vergoed door uw zorgverzekeraar zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via onze website of bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 31-03-2021
Delen: