Nieuws
Houten blokjes met jaartal 2023

Roken in 2023: wat gaat er veranderen?

Het einde van het jaar nadert. Er is dit jaar veel gebeurd, ook in stoppen met roken land. In deze blog kijken we terug op 2022 en vertellen wij u wat er gaat veranderen in 2023.

Terugblik 2022

Verbod rookruimtes

Roken werd dit jaar op steeds meer plaatsen verboden. Sinds begin 2022 geldt er een verbod op alle inpandige rookruimtes, met uitzondering van privéruimtes. Ook mag op veel plekken buiten niet meer gerookt worden. Op de plekken waar wel nog gerookt mag worden, worden de regels steeds strenger, bijvoorbeeld op terrassen. Binnen in de horecazaak mag er geen overlast ervaren worden van de rokers op het terras en het terras moet minstens aan één kant helemaal open zijn.

Rechtszaak meetmethode filtersigaret

In 2022 is er veel ophef rondom de tabaksindustrie geweest. Stichting Rookpreventie jeugd heeft dit jaar een rechtszaak aangespannen, omdat de manier waarop de hoeveelheid schadelijke stoffen in sigaretten gemeten wordt, onbetrouwbaar is. Dit stond al langer vast, maar de rechter heeft besloten dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit ook daadwerkelijk moet optreden tegen de verkoop van filtersigaretten. 

Campagne “Doei tabaksindustrie”

Kinderarbeid, ontbossing en jongeren verslaafd maken aan nicotine met vapes zijn allemaal dingen waar de tabaksindustrie van beschuldigd wordt. Jongeren zijn een relatief makkelijk doelwit van de tabaksindustrie. Uit onderzoek blijkt dat het grootste deel van de jongeren klaar is met de tabaksindustrie. Daarom kwamen zij dit jaar samen met een aantal fondsen met de campagne: ‘Doei tabaksindustrie’. Een grote kans dat u de billboards langs de weg heeft gezien. Deze campagne is in het leven geroepen om bewustwording te creëren voor de misstanden van de tabaksindustrie.

Wat gaat er veranderen in 2023?

Prijsverhoging sigaretten

Nederland is op weg naar een rookvrije generatie in 2040. Hierdoor gaat er in 2023 ook een aantal dingen gebeuren om dat te halen. Vanaf 1 april. 2023 wil de overheid de prijzen van sigaretten en shag verhogen. Nu kost een gemiddeld pakje sigaretten €8,- en dat wordt gemiddeld €9,-. Hiermee hoopt het kabinet de drempel om te gaan roken hoger te maken.

Smaakjes e-sigaretten verboden

De zoete smaakjes in e-sigaretten zullen vanaf 2023 verboden worden. Vanaf 1 oktober mogen er alleen nog e-sigaretten met tabakssmaak verkocht worden. Op deze manier wordt het roken van e-sigaretten minder aantrekkelijk gemaakt voor jongeren. 

Online verkoop tabaksproducten verboden

Het kabinet wil dat er op steeds minder plekken tabak gekocht kan worden. De tabaksverkoop wordt hierom stapsgewijs verminderd. Per 2023 wordt de online verkoop van tabaksproducten verboden en vanaf 2024 wil het kabinet de verkoop van tabak bij supermarkten gaan verbieden. Zo hoopt het kabinet dat steeds meer mensen zullen stoppen met roken. Stoppen heeft veel voordelen, voor zowel gezondheid, uiterlijk, als portemonnee.

 Wilt u stoppen met roken?

Ook in 2023 worden onze trajecten weer vergoed door de zorgverzekeraar. U kunt al een afspraak maken om uw traject voor januari in te plannen. Wij bieden persoonlijke, telefonische en videocoaching, eventueel in combinatie met hulpmiddelen zoals nicotinevervangers. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via de website, of direct bellen naar 088 -786 7799 voor een afspraak.

Gepubliceerd op: 09-12-2022
Delen: