Nieuws
Wat doet roken met uw reuk en smaak?

Wat doet roken met uw reuk en smaak?

De feestdagen naderen. Grote kans dat u aankomend weekend met uw familie aan het kerstdiner zit. Voor veel mensen betekent dit lang tafelen, met een goed glas wijn bij elke gang. De combinatie van alcohol en lang aan tafel zitten, kan de verleiding om even naar buiten te gaan voor een sigaret versterken. Naast dat dit niet zo gezellig is voor de niet-rokers aan tafel, zijn er nog meer redenen waarom u die sigaret het beste uit kunt laten. Roken heeft namelijk invloed op uw reuk en smaak, wat de beleving van uw kerstdiner flink kan verstoren!

Het effect van roken op uw reuk

De geur van gefrituurde aardappelkroketjes of van een kalkoen die net uit de oven komt lijkt ineens minder sterk als u al jarenlang rookt. Roken heeft namelijk invloed op uw reukvermogen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Pennsylvania. Mensen die al langere tijd veel roken, blijken minder goed in staat om geuren waar te nemen dan mensen die nog nooit gerookt hebben. De onderzoekers vermoeden dat de reukcellen vernietigd worden door bepaalde deeltjes die in tabaksrook zitten.

Roken en uw smaak

Als uw reukcellen worden aangetast, doet dit automatisch ook iets met uw smaakvermogen. Reuk- en smaakvermogen staan namelijk met elkaar in verband. Daar komt bij dat de schadelijke stoffen in tabaksrook direct contact maken met uw mond, tong en smaakpapillen. Door deze giftige stoffen worden de smaakpapillen aangetast, wat het smaakvermogen nog verder verslechtert. Geen zorgen, u zult die heerlijke chocolademousse of tiramisu wel proeven, maar de niet-rokers aan tafel zullen de smaak echt intenser beleven.

Herstel

Gelukkig kunnen uw reuk- en smaakvermogen gewoon herstellen. Al binnen enkele dagen na het stoppen, zult u merken dat u weer beter begint te ruiken en te proeven. Hoe lang het duurt voordat uw reuk- en smaakvermogen weer op het oude niveau zitten, is afhankelijk van hoe lang en hoeveel u gerookt heeft. Weer beter kunnen ruiken en proeven kan voor veel mensen een reden zijn om te stoppen met roken. Helaas is dit vaak makkelijker gezegd dan gedaan.

Wilt u stoppen?

Medipro is gespecialiseerd in stoppen met roken zorg. Door middel van persoonlijke of telefonische coaching begeleiden wij mensen naar een rookvrij leven. Dit traject wordt vergoed door de zorgverzekeraar, zonder dat dit ten laste gaat van het eigen risico. Ook hulpmiddelen, zoals nicotinevervangers, worden vergoed. Voor meer informatie of om een afspraak te maken kunt u contact opnemen via de website of bellen naar 088 786 77 99.

 

Gepubliceerd op: 20-12-2021
Delen: