Nieuws
Illustratie van longen met COPD door roken

Wat te doen bij COPD?

COPD is een vervelende aandoening die in veel gevallen ontstaat door roken. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Als u COPD heeft, zijn uw luchtwegen chronisch ontstoken. Hierdoor wordt ademhalen lastiger, maakt u meer slijm aan en moet u veel hoesten. Als gevolg heeft u minder energie. COPD is niet te genezen. Hoe de ziekte zich ontwikkelt is afhankelijk van de ernst van uw klachten. Er zijn verschillende dingen die u kunt doen om de klachten te beperken.

1. Gebruik medicijnen

Er bestaan verschillende medicijnen die de klachten van COPD verminderen. Zo zijn er medicijnen die de longbuisjes wijder maken en medicijnen die de ontsteking remmen. U ademt deze in via een inhalator, waardoor ze op de juiste plek in de longen terecht komen. De medicijnen zorgen ervoor dat uw klachten verminderen. De klachten zullen niet helemaal weggaan.

2. Beweeg voldoende

Lichaamsbeweging is essentieel voor COPD patiënten. Door genoeg te bewegen wordt de longinhoud groter, verbetert het uithoudingsvermogen en worden de spieren sterker. Sterkere spieren zorgen ervoor dat het ademhalen makkelijker gaat: iets wat voor mensen met COPD veel moeite kan kosten. Daarnaast wordt u minder snel benauwd en heeft u minder kans op een longaanval als u genoeg beweegt.

3. Doe ademhalingsoefeningen

Er bestaan verschillende oefeningen die de benauwdheid tegengaan. Zo kan ademhalen met licht gespannen buikspieren u helpen om rustiger adem te halen. Een fysiotherapeut kan u advies geven over de verschillende ademhalingsoefeningen.

4. Eet gezond

COPD kan van invloed zijn op uw eetlust. Ook als u geen zin hebt in eten, is het heel belangrijk om genoeg aandacht te besteden aan een gezond voedingspatroon. Uw lichaam vecht namelijk constant tegen de ontstekingen in de longen, wat veel energie vergt. Dit kan leiden tot gewichtsverlies. Zorg ervoor dat u op gewicht blijft, zodat u het risico op ondervoeding beperkt.

5. Stop met roken

Het allerbeste wat u voor uw lichaam kunt doen is stoppen met roken. Uw beschadigde longen worden door de tabaksrook namelijk steeds verder beschadigd. Door te roken komt u sneller in het heftigste stadium van COPD terecht. Ook meeroken is van invloed op het verloop van de ziekte. In het beste geval zorgt u ervoor dat u ook niet meer in aanmerking komt met tabaksrook van anderen.

Wilt u stoppen?

Als u jarenlang gerookt heeft kan het erg lastig zijn om te stoppen. Medipro kan u helpen om voorgoed met de sigaret af te rekenen. Wij bieden persoonlijke en telefonische coaching om u te begeleiden bij het stoppen. Dit traject wordt vergoed door de zorgverzekeraar, zonder dat dit ten laste gaat van het eigen risico. Ook hulpmiddelen zoals nicotinevervangers worden vergoed. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via de website of bellen naar 088 786 77 99.
Gepubliceerd op: 17-11-2021
Delen: