Nieuws

Wat zeggen politieke partijen over roken en tabak?

De afgelopen jaren is het aantal rokers in Nederland afgenomen, maar het gaat niet bepaald snel. Er wordt gestreefd naar een Rookvrije Generatie in 2040. Dit houdt in dat slechts 5% van de Nederlandse volwassenen dan nog rookt en dat geen één jongere nog begint met roken. In het huidige tempo wordt deze doelstelling niet gehaald. Daarom is er vanuit de overheid veel aandacht voor tabaksontmoediging. Hieronder leest u de standpunten die verschillende politieke partijen aannemen om roken zoveel mogelijk te ontmoedigen. 

 • Accijnsverhoging sigaretten

  Om het kopen van sigaretten te ontmoedigen gaat de prijs van tabak al jaren omhoog. In 2020 zijn pakjes van 20 sigaretten €1 in prijs verhoogd. In april 2023 stijgen de prijzen weer met €1 en in 2024 zal de prijs verder toenemen. D66, GroenLinks, SGP, ChristenUnie, Partij van de Dieren en de PvdA willen de accijnzen verder verhogen. Ook willen zij dat de prijzen sneller gaan stijgen. 

 • Tabak alleen nog maar verkopen in tabakspeciaalzaken

  Momenteel worden sigaretten verkocht in supermarkten en op tankstations. SGP, SP, ChristenUnie, CDA, D66 en Partij van de Dieren willen het aantal verkooppunten terugdringen. Tabak zou volgens deze partijen alleen nog maar verkocht mogen worden in tabakspeciaalzaken.

 • Toevoeging verslavende stoffen & smaakmakers verbieden

  Fabrikanten voegen verschillende verslavende stoffen en smaakmakers toe aan tabak. Deze stoffen maken het lekkerder en verslavender om te roken. GroenLinks wil het toevoegen van deze stoffen aan tabak verbieden.

 • Vapes aanpakken

  De e-sigaret, of vape, is vooral onder jongeren populair. Sinds 1 januari 2023 geldt er al een verbod op de zoete smaakjes in vapes. Maar volgens D66 moet ook het uiterlijk van de vapes aanpast worden. Om het gebruik van vapes onder jongeren te ontmoedigen moeten ze er minder aantrekkelijk uitzien. Verder vindt de Partij van de Dieren dat vapes alleen verkocht zouden mogen worden in tabaksspeciaalzaken.

Hulp bij het stoppen

Alle bovenstaande maatregelen dragen eraan bij om roken zoveel mogelijk te ontmoedigen. Helaas is stoppen met roken makkelijker gezegd dan gedaan. Veel mensen willen wel stoppen, maar dit is erg lastig. Roken is immers een hardnekkige verslaving, zowel lichamelijk als mentaal. De coaches van Medipro zijn erin gespecialiseerd om u succesvol af te laten rekenen met de sigaret. 

Wilt u stoppen?

Medipro biedt persoonlijke, telefonische en videocoaching aan om u te begeleiden bij het stoppen met roken. Dit traject, inclusief hulpmiddelen zoals nicotinevervangers, wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via de website, of bellen naar 088 786 77 99.

Gepubliceerd op: 15-03-2023
Delen: