Nieuws
Vrouw met sigaret vol met chemische giftige stoffen

Wat zit er in een sigaret?

Dat roken slecht is weten we allemaal wel. We kennen allemaal de enge plaatjes op sigarettenpakjes die bedoeld zijn om mensen van het roken te weerhouden. Toch zijn de meeste rokers zich er niet van bewust wat er precies in een sigaret zit aan chemische stoffen. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Koolmonoxide

Laten we beginnen met koolmonoxide. Dit is de stof die vrijkomt bij de verbranding van tabak. Deze stof komt in het bloed en neemt de plek van zuurstof in. Doordat er minder zuurstof in het bloed zit gaat de conditie achteruit. U merkt dat u sneller buiten adem bent en dat u sporten minder lang volhoudt.

Nicotine

Nicotine is de verslavende component in sigaretten. 7 seconden nadat u de eerste hijs van een sigaret heeft genomen bereikt deze stof uw hersenen. Dit zorgt voor een belonend gevoel. Nicotine wordt echter ook heel snel weer afgebroken. Dit is de reden dat roken zo verslavend is. Zodra de nicotine uit uw lichaam is krijgt u namelijk weer zin om te roken.

Teer

Bij de verbranding van tabak ontstaat ook teer. Dit is een bruine kleverige stof die in uw longen terecht komt. U heeft ongetwijfeld weleens afbeeldingen gezien van zwarte rokerslongen. Deze zwarte kleur ontstaat door teer. Teer bedekt de trilhaartjes, waardoor de welbekende rokershoest ontstaat. De longen doen een poging om zichzelf schoon te maken, wat niet goed meer lukt.

Additieven

Buiten bovengenoemde stoffen voegen tabaksfabrikanten verschillende verslavende stoffen en smaakmakers toe aan tabak. Voorbeelden van deze stoffen zijn suikers, cacao en vanille. Hierdoor wordt het lekkerder en verslavender om te roken.

En verder…

Dit is nog lang niet alles. Er zitten in totaal ongeveer 4000 chemische stoffen in sigaretten. Voorbeelden zijn ammoniak, butaan, arseen aceton. Dit zijn stoffen die u ook terugvindt in producten zoals WC-reiniger of nagellakremover. 70 van de stoffen die in sigaretten zitten zijn kankerverwekkend. U kunt dus erg veel gezondheidswinst behalen door te stoppen met roken.

Wilt u stoppen?

Stoppen met roken is allesbehalve makkelijk. Daarom staan onze coaches voor u klaar om u hierbij te ondersteunen. Wij bieden persoonlijke en telefonische coaching om u te begeleiden bij het stoppen. Dit traject wordt vergoed door de zorgverzekeraar, zonder dat dit ten laste gaan van het eigen risico. Ook hulpmiddelen zoals nicotinevervangers worden vergoed. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via de website of bellen naar 088 786 7799.
Gepubliceerd op: 22-08-2023
Delen: