Nieuws
corona en stoppen met roken

Het belang van stoppen met roken en het coronavirus

Stoppen met roken is altijd van belang voor de gezondheid. Wat veel mensen zich echter afvragen: is het nu, met alle stress van de coronacrisis, wel verstandig om te stoppen met roken? Het antwoord is ja, dit is ook nu een verstandige stap. Aangezien het coronavirus het thema roken raakt, informeren wij u hier verder over de samenhang tussen roken en corona.

Wat doet corona precies?

Het coronavirus is een besmettelijke luchtwegaandoening. Bij besmetting vertonen de meeste mensen milde klachten zoals koorts, benauwdheid en droge hoest. Sommigen vertonen echter ernstige verschijnselen, bijvoorbeeld ernstige benauwdheid of zware longontsteking. Bepaalde groepen mensen lopen meer kans op deze ernstige klachten, waaronder mensen met longproblemen. Onder deze risicogroep vallen ook rokers.

Welke risico’s lopen rokers?

Ten eerste hebben rokers een groter risico om besmet te raken met het virus. De longen van rokers zijn door het roken aangetast, waardoor de longen een verminderde afweer hebben. Rokers zijn daarom in het algemeen vatbaarder voor besmettingen, zo ook bij het coronavirus.

De wetenschappelijke literatuur die op dit moment beschikbaar is, wijst erop dat de klachten van het coronavirus erger zijn bij rokers dan niet-rokers. Roken verhoogt de kans op ontstekingsreacties en vanwege beschadiging aan de longen zijn rokers waarschijnlijk vatbaarder voor complicaties.

Is het verstandig om nu te stoppen met roken?

Ja. Vrijwel onmiddellijk na het stoppen met roken verbetert het functioneren van longen, hart en vaten. Hoe langer u gestopt bent, des te meer verbetering. Ook vermindert stoppen met roken de kans op bronchitis en longontsteking. Het lichaam is hierdoor fitter en beter in staat om te reageren op de besmetting en de kans op ernstige klachten te verkleinen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) suggereert bovendien dat stoppen met roken direct bijdraagt aan een verminderde kans op besmetting omdat niet-rokers minder vaak met hun vingers aan hun mond komen.

Bent u gestopt met roken en hoest u nu nog meer dan voorheen? Dat is normaal en slechts tijdelijk. Dit is juist een goed teken: de longen beginnen met een grote schoonmaak, wat ervoor zorgt dat u kunt gaan hoesten. Let hierbij wel op dat u in uw elleboog hoest, zo houdt u zich aan de richtlijnen van het RIVM en wordt verspreiding van een eventuele besmetting verkleind.

Omgang met stress en andere ontwenningsverschijnselen

Veel mensen zijn in deze tijd gestrest door alle maatregelen en gevolgen die het coronavirus op dit moment heeft op ons leven. Dit is begrijpelijk, maar in dit geval géén goede reden om uw stoppoging uit te stellen. Stoppen met roken is juist nu heel belangrijk. U kunt dus het beste zoeken naar alternatieve manieren om met uw stress om te gaan.

  • Het is belangrijk om in beweging te blijven. Dit is lastiger nu u niet meer zomaar naar buiten of naar de sportschool kunt. Maar ook binnen zijn er mogelijkheden om in beweging te blijven. Denk hierbij aan online fitness uitdagingen.
  • Bedenk goed op welke manier u wilt stoppen. Een goede voorbereiding vergroot de kans op succes bij een stoppoging. Bedenk ook waarom u wilt stoppen. Een goede motivatie is van groot belang om het stoppen met roken vol te houden.
  • Wilt u graag begeleiding bij het stoppen met roken? U kunt bij ons terecht voor telefonische coaching. De Medipro coaches zijn zich terdege bewust van de extra stress die de coronamaatregelen met zich meebrengen. U kunt met uw coach zoeken naar passende manieren om met deze stress om te gaan. Deze begeleiding wordt vergoed zonder eigen risico. Indien u als onderdeel van dit traject gebruik maakt van hulpmiddelen (nicotinevervangers of stoppen-met-rokenmedicijnen), worden deze ook vergoed zonder eigen risico.

Wilt u graag meer informatie? Voor vrijblijvend advies en informatie kunt u contact met ons opnemen: 088-7867799.

Gepubliceerd op: 31-03-2020
Delen: