Nieuws
Krijtbord met tekst: old life, new life

Stoptober is over – Hoe voorkomt u een terugval?

Duizenden Nederlanders hebben dit jaar weer meegedaan met Stoptober: een campagne die mensen uitdaagt om in oktober 4 weken niet te roken. 4 weken stoppen met roken heeft verschillende effecten op het lichaam: ademhalen gaat makkelijker, de conditie verbetert en u ruikt frisser. Nu Stoptober voorbij is staan mensen voor de keuze: het stoppen volhouden, of toch weer beginnen met roken?

Stoppen met roken volhouden

Het uiteindelijke doel van de Stoptober campagne is natuurlijk om zoveel mogelijk mensen voorgoed van de sigaret af te helpen. 28 dagen stoppen met roken klinkt een stuk laagdrempeliger dan voorgoed stoppen met roken. Toch is 28 dagen net lang genoeg om de eerste voordelen van het stoppen te merken. De ontwenningsverschijnselen zijn verminderd en u gaat zich lichamelijk steeds beter voelen. In de ideale situatie zijn de deelnemers daarom gemotiveerd genoeg en besluiten ze om het stoppen met roken ook na Stoptober vol te houden.

Terugval

Natuurlijk is het in de praktijk niet zo makkelijk. Ook als het u gelukt is om niet te roken tijdens Stoptober gaat het stoppen met vallen en opstaan. U loopt nog steeds de kans om een terugval te krijgen. Bijvoorbeeld als u een feestje heeft, of als vrienden of collega’s van u staan te roken. Een sigaret lijkt op zo’n moment misschien niet zo erg. Natuurlijk is het het beste als u op dat moment sterk genoeg bent om niet te roken. Toch is het heel begrijpelijk en logisch als u bezwijkt. Wat kunt u het beste doen als u een terugval heeft?

1. Stop gewoon weer

Een terugval kan als een behoorlijke tegenslag voelen. U kunt het gevoel hebben dat uw stoppoging mislukt is. Zie dit niet zo! U bent al hartstikke ver gekomen en het zou zonde zijn als u door dat ene foutje weer compleet in uw oude gewoontes terugvalt. Pak de draad gewoon weer op en stop opnieuw.

2. Leer van de terugval

Een terugval is natuurlijk vervelend, maar u kunt het ook zien als iets positiefs: van fouten leert u! Ook van een terugval kunt u veel leren. U krijgt inzicht in de situaties die moeilijk voor u zijn. Als u weet wat u getriggerd heeft om toch te roken, kunt u hier voortaan rekening mee houden. Zo leert u steeds beter omgaan met lastige situaties.

3. Focus op de voordelen van stoppen

U bent gestopt met roken voor een reden. Misschien wilt u zich lichamelijker beter voelen, heeft u COPD, of wilt u graag zwanger worden. Denk aan deze reden en aan de voordelen die het stoppen met roken voor u heeft. Schrijf deze op en gebruik ze als motivatie om het stoppen vol te houden.

4. U hoeft het niet alleen te doen

Stoppen met roken is super lastig. Dat weten wij maar al te goed. Daarom staan de coaches van Medipro voor u klaar om u bij het stoppen te begeleiden. Wij bieden zowel persoonlijke als telefonische coaching. Deze begeleiding wordt vergoed door de zorgverzekering, zonder eigen risico. Ook hulpmiddelen zoals nicotinevervangers worden vergoed. Voor meer informatie, of om een afspraak te maken kunt u contact opnemen via de website of bellen naar 088 78677 99.
Gepubliceerd op: 01-11-2021
Delen: