Nieuws
Man en vrouw joggen door het park

10 voordelen van stoppen met roken

Als u nadenkt over stoppen met roken, weegt u vaak de voordelen van het roken af tegen de nadelen. Wanneer u meer nadelen ziet dan voordelen, is dit vaak een reden om te beginnen met een stoppoging. Stoppen met roken biedt veel verschillende soorten voordelen. Voor uw motivatie om het stoppen vol te houden is het fijn om na te denken over de voordelen die het voor u biedt. Wij zetten hier 10 belangrijke voordelen op een rij.

1. Uiterlijk

Stoppen met roken heeft voordelen voor uw uiterlijk, en wel op verschillende vlakken! Uw huid, haar, tanden, ogen en nagels gaan er gezonder uitzien wanneer u stopt. Stoppers krijgen daardoor vaak weer een jongere en frissere uitstraling.

2. Gezondheid korte termijn

Kort na het roken van uw laatste sigaret merkt u de eerste gezondheidsvoordelen al. De verhoogde bloeddruk en hartslag die het roken veroorzaakt, dalen al na 20 minuten. Na 12 uur is het niveau van koolmonoxide in het bloed weer normaal en na 2 dagen is alle nicotine uit het lichaam verdwenen.

3. Gezondheid lange termijn

Sommige voordelen laten iets langer op zich wachten. Echter, hoe langer u gestopt bent, des te meer voordelen u zult merken. Binnen enkele maanden verdwijnt de rokershoest en krijgt u meer lucht. Na 1 jaar is het verhoogde risico op een hartaanval gehalveerd en na 10 jaar is het verhoogde risico op longkanker gehalveerd. Na 15 jaar stoppen is het risico op hart- en vaatziekten zelfs gelijk aan het risico op deze ziekten bij een niet-roker.

4. Betere conditie

Door te stoppen met roken neemt uw longcapaciteit toe. Ook zorgt stoppen ervoor dat er weer meer zuurstof vervoerd wordt door de rode bloedcellen in het lichaam. Beiden zorgen ervoor dat uw conditie toeneemt. U voelt zich dan een stuk energieker.

5. Minder stress

Veel mensen roken als zij stress ervaren. Echter, zodra de nicotine uit het lichaam verdwijnt, begint de stress weer toe te nemen. Daarnaast veroorzaakt roken op de lange termijn juist reacties in het lichaam waar u onrustig van wordt, zoals een hogere hartslag en bloeddruk. Stoppen met roken zorgt er dus voor dat u minder stress zult ervaren. Daardoor verbetert uw humeur.

6. Meer geld

Roken is duur. Mensen die een pakje per dag roken besteden gemiddeld €3.000 per jaar aan sigaretten. Door te stoppen kunt u dit bedrag besparen, en het uitgeven aan leuke dingen.

7. Beter ruiken & proeven

Doordat uw mond en neus in contact komen met de schadelijke stoffen in tabaksrook, neemt uw reuk- en smaakvermogen af. Al binnen enkele dagen na het stoppen zult u merken dat u weer beter begint te ruiken en proeven. U zult weer meer kunnen genieten van een lekkere maaltijd!

8. Betere vruchtbaarheid

Zowel mannen als vrouwen die roken zijn minder vruchtbaar. Bij vrouwen verstoort nicotine de rijping van eicellen, waardoor de aanmaak van het geslachtshormoon gehinderd wordt. Daarnaast maken rokende mannen minder zaadcellen aan. Bovendien bewegen de zaadcellen van rokers minder snel, waardoor ze minder goed in staat zijn om de eicel van de vrouw te bereiken. Als u stopt met roken is de kans dat u of uw partner zwanger raakt groter, en is de kans op een miskraam kleiner.

9. Frisser ruiken

Als u regelmatig rookt dan ruikt uw omgeving dat. Niet alleen uw adem ruikt naar tabaksrook, maar de geur trekt ook in uw haren en kleding. Mensen in uw omgeving die niet roken kunnen dit als naar ervaren. Als u stopt met roken rekent u af met de tabaksgeur die continu om u heen hangt, en zult u frisser gaan ruiken.

10. Langer leven

Door te stoppen vergroot u de kans om oud te worden. Volgens het CBS leven mensen die nog nooit gerookt hebben gemiddeld 13 jaar langer dan zware rokers. Eén op de vier zware rokers overlijdt voor zijn of haar 65ste. 

Wilt u stoppen?

Medipro kan u helpen om voorgoed af te rekenen met roken. Wij bieden persoonlijke, telefonische en videocoaching, eventueel in combinatie met hulpmiddelen zoals nicotinevervangers. Dit traject wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via de website, of direct bellen voor een afspraak.

Gepubliceerd op: 05-12-2022
Delen: