Roken en uw gebit - geen goede combinatie | Medipro Stoppen met Roken
Nieuws
Gevolgen roken voor het gebit

Roken en uw gebit – geen goede combinatie

Rokers weten maar al te goed dat roken slecht is voor hun gezondheid. Het is ze niet onbekend dat roken slecht is voor de longen, het hart en de bloedvaten. Maar wist u ook dat roken een behoorlijke impact heeft op de kwaliteit van uw gebit? We zetten de verschillende gevolgen voor u op een rij.  

Uiterlijke gevolgen

In eerste instantie leidt roken tot een verkleuring van de tanden, de zogenoemde rokerstanden. De tanden van rokers zien er gelig uit. Rokers hebben daarnaast meer last van tandplak en tandsteen dan niet-rokers. Dit kan leiden tot ontstoken tandvlees. Bovendien kan roken zorgen voor een slechte adem. Als u rookt merkt u dit zelf meestal niet of nauwelijks, maar uw omgeving merkt het des te meer!

Gezondheid tanden

Ook de gezondheid van uw gebit leidt onder de gevolgen van het roken. De vaatvernauwende werking van nicotine speelt hierbij een grote rol. Er kan minder bloed bij ontstekingen komen waardoor afweercellen de ontstekingen minder goed kunnen bestrijden. Hierdoor ontstaan er bij rokers veel sneller problemen aan het gebit.

Het lastige is dat het ontstoken tandvlees van rokers minder snel opvalt. Dit komt omdat het tandvlees minder snel bloedt, doordat de bloedvaatjes in het tandvlees door nicotine vernauwen. De eerste aanwijzingen voor ontstoken tandvlees worden hierdoor minder makkelijk gesignaleerd, waardoor de ontsteking langer ongemerkt de kans heeft om te verergeren. In ernstige gevallen kan dit zelfs leiden tot tandvleesaandoeningen als parodontitis: het kaakbot wordt dan aangetast. Dit kan in het ergste geval zorgen voor verlies van tanden en kiezen.

Daarnaast kan roken op lange termijn ook ernstigere gevolgen met zich meebrengen voor de algehele gezondheid, zoals mond- of keelkanker. Het risico hierop wordt verder verhoogd als naast het roken van sigaretten ook regelmatig alcohol wordt genuttigd.

Stoppen met roken voor uw tanden

Stoppen met roken is zonder twijfel goed voor uw mondgezondheid. Al na 2 – 6 weken heeft stoppen een positief effect op uw mondgezondheid. De conditie van het tandvlees gaat niet verder achteruit en het tandvlees kan zich beter herstellen. Doordat de doorbloeding weer verbetert, slaan behandelingen van ontstoken tandvlees beter aan. Ook zal het ontstaan van tandplak en tandsteen verminderen, waardoor het gebit gezonder zal worden en er beter uit zal zien.

Als ernstige schade is ontstaan, kan dit niet altijd volledig ongedaan gemaakt worden. Toch is stoppen met roken het beste wat u voor uw gebit kunt doen. Als u daarnaast uw gebit goed verzorgt is de kans het grootst dat uw gebit zo goed mogelijk herstelt. Sommige stoppers kiezen na het stoppen voor een professionele gebitsreiniging of het bleken van de tanden. Dit kan ook worden gezien als een beloning omdat de stoppoging gelukt is.

Hulp bij stoppen met roken

Bent u klaar om te stoppen met roken, maar kunt u hier wel wat hulp bij gebruiken? De coaches van Medipro helpen u graag! Medipro biedt persoonlijke en telefonische coaching bij het stoppen met roken. Het coachingstraject wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars volledig vergoed, zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u contact opnemen via de website of bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 22-07-2020
Delen: