Nieuws
Stralend gebit door stoppen met roken goede mondgezondheid vrouw sigaret

Roken en uw gebit – geen goede combinatie

Rokers weten maar al te goed dat roken slecht is voor hun gezondheid. Het is ze niet onbekend dat roken slecht is voor de longen, het hart en de bloedvaten. Maar wist u ook dat roken een behoorlijke impact heeft op de kwaliteit van uw gebit en tandvlees? We zetten de verschillende gevolgen voor u op een rij.  

Uiterlijke gevolgen

In eerste instantie leidt roken tot een verkleuring van de tanden, de zogenoemde rokerstanden. De tanden van rokers zien er vaak gelig uit. Rokers hebben daarnaast meer last van tandplak en tandsteen dan niet-rokers. Dit kan leiden tot ontstoken tandvlees. 

Rokers hebben meer gebitsproblemen

Ook de gezondheid van uw gebit leidt onder de gevolgen van het roken. De vaatvernauwende werking van nicotine speelt hierbij een grote rol. Er kan minder bloed bij ontstekingen komen waardoor afweercellen de ontstekingen minder goed kunnen bestrijden. Hierdoor ontstaan er bij rokers veel sneller problemen aan het gebit.

De gevolgen van roken voor uw tandvlees

Het lastige is dat het ontstoken tandvlees van rokers minder snel opvalt. Dit komt omdat het tandvlees minder snel bloedt, doordat de bloedvaatjes in het tandvlees door nicotine vernauwen. De eerste aanwijzingen voor ontstoken tandvlees worden hierdoor minder makkelijk gesignaleerd, waardoor de ontsteking langer ongemerkt de kans heeft om te verergeren. In ernstige gevallen kan dit zelfs leiden tot tandvleesaandoeningen als parodontitis. Het kaakbot wordt dan aangetast. Dit kan in het ergste geval zorgen voor verlies van tanden en kiezen.

Verhoogde kans op mond- en keelkanker

Daarnaast kan roken op lange termijn ook ernstigere gevolgen met zich meebrengen voor de algehele gezondheid, zoals mond- of keelkanker. Het risico hierop is hoger wanneer er naast het roken van sigaretten ook regelmatig alcohol wordt genuttigd.

Stoppen met roken voor uw mondgezondheid

Stoppen met roken is zonder twijfel goed voor uw mondgezondheid. Al na 2 – 6 weken heeft stoppen een positief effect op uw tandvlees. De conditie van het tandvlees gaat niet verder achteruit en het tandvlees kan zich beter herstellen. Doordat de doorbloeding weer verbetert, slaan behandelingen van ontstoken tandvlees beter aan. Ook zal het ontstaan van tandplak en tandsteen verminderen, waardoor het gebit gezonder zal worden en er beter uit zal zien.

Herstel na het stoppen

Wanneer er sprake is van ernstige schade, kan dit niet altijd volledig ongedaan gemaakt worden. Toch is stoppen met roken het beste wat u voor uw mondgezondheid kunt doen. Als u daarnaast uw mond goed verzorgt is de kans het grootst dat uw gebit zo goed mogelijk herstelt. Sommige stoppers kiezen na het stoppen voor een professionele gebitsreiniging, dit kan worden gezien als een beloning. 

Hulp bij stoppen met roken

Bent u klaar om te stoppen met roken, maar kunt u hier wel wat hulp bij gebruiken? De coaches van Medipro helpen u graag! Medipro biedt persoonlijke, telefonische en videocoaching bij het stoppen met roken. Het coachingstraject wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars volledig vergoed, zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u contact opnemen via de website of bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 02-03-2023
Delen: