Nieuws
maatregelen roken 2021

Maatregelen omtrent roken in 2021 en daarna

Vanwege de schadelijke gevolgen van roken voor de gezondheid zijn er vanuit de overheid allerlei maatregelen om roken te ontmoedigen. Jaarlijks sterven meer dan 20.000 mensen in Nederland door roken of meeroken en de overheid streeft daarom met het Nationaal Preventieakkoord naar een rookvrije generatie in 2040. Afgelopen jaar en de jaren ervoor zijn er al veel maatregelen doorgevoerd, maar dit jaar en de aankomende jaren komen er nog meer regels bij. Wij zetten hier enkele belangrijke maatregelen op een rij.

Kosten

Afgelopen jaar is de prijs van sigaretten fors gestegen. Gemiddeld kost een pakje van 20 sigaretten nu ongeveer €8,20. De resultaten van deze prijsverhoging worden geëvalueerd en daarna zou de prijs in 2023 verder verhoogd kunnen worden naar €10,-.

Verkooppunten

Er komen door de tijd heen steeds minder (zichtbare) verkooppunten van tabak. Tot 2024 moeten er in totaal 12.000 verkooppunten verdwijnen. De afbouw van het aantal verkooppunten maakt het moeilijker om sigaretten te kopen, wat vooral bedoeld is om te zorgen dat jongeren en mensen die gestopt zijn met roken minder snel in de verleiding komen om sigaretten te kopen.

Tabaksproducten mogen vanaf halverwege 2020 al niet meer in het zicht worden geplaatst in supermarkten. Vanaf 2024 geldt er een algeheel verkoopverbod van tabak in supermarkten. Vanaf 2021 mogen tabaksproducten ook op andere verkooppunten niet meer in het zicht worden geplaatst. De sigaretten en andere rookwaren moeten bijvoorbeeld in een afgesloten kast worden opgeslagen. Op deze regel zijn slechts enkele uitzonderingen, bijvoorbeeld voor tabaksspeciaalzaken, die mogen de rookwaren wel nog uitstallen.

Verpakkingseisen

Er waren al jaren strenge verpakkingseisen voor sigaretten, zoals het verplicht afbeelden van afschrikwekkende plaatjes op de verpakkingen. In 2020 kregen sigaretten daarbij allemaal dezelfde donkergroen-bruine kleur. Ook voor sigaren en e-sigaretten gaan strengere verpakkingseisen gelden vanaf 2022.

Rookvrije locaties

Op steeds meer openbare plekken zijn bordjes te zien waarop staat dat het gebied rookvrij is. Vanaf 2020 moesten alle schoolterreinen, kinderboerderijen en kinderopvanglocaties al verplicht rookvrij zijn. Vanaf 2025 geldt deze verplichting ook voor speeltuinen en sportverenigingen.

Ook voor binnenruimtes gelden steeds meer en steeds strengere eisen. Vanaf 2022 moeten alle gebouwen waar wordt gewerkt rookvrij zijn. Dit betekent dat er ook geen speciaal ingerichte rookruimtes meer in de gebouwen mogen zijn.

Stoppen met roken?

Indien u erover nadenkt om te stoppen met roken, dan kunt u bij Medipro kiezen voor persoonlijke of telefonische coaching ter ondersteuning van uw stopproces. De coaching van Medipro kan gecombineerd worden met hulpmiddelen zoals nicotinevervangers. Dit traject wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars volledig vergoed, zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen of direct bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 13-01-2021
Delen: