Nieuws
veranderingen stoppen met roken 2020

Roken in 2020: Wat verandert er allemaal?

De regels omtrent de verkoop van sigaretten worden steeds strenger. Op steeds minder plekken kunt u sigaretten kopen, de pakjes moeten aan allerlei eisen voldoen en de kosten voor een pakje worden ook steeds hoger. Dit jaar zijn er al een aantal dingen veranderd en er komen nog een aantal veranderingen aan. Wat verandert er allemaal in 2020 en waarom?

Sigaretten duurder

De accijns voor sigaretten zijn op 1 januari verhoogd met €0,14 en op 1 april komt daar nog €1,- bij. Daarmee komen de kosten van één pakje met 20 sigaretten op méér dan acht euro. Deze accijnsverhogingen zijn niet nieuw: de kosten van tabak gaan al jaren omhoog, met als doel het kopen van tabak te ontmoedigen. Het plan is dat de kosten in de toekomst blijven stijgen, tot €10,- in 2023.

prijsverhoging sigaretten

Sigaretten uit het zicht

Sigaretten en andere tabakswaren mogen vanaf 1 juli niet meer in het zicht worden geplaatst in supermarkten. Sommige politieke partijen vinden dat de gehele verkoop van sigaretten in supermarkten zo snel mogelijk verboden moet worden. Niet alleen in supermarkten, maar ook andere verkooppunten van sigaretten worden verminderd. Hiervoor volgen de komende jaren meer maatregelen.

Daarnaast mag er op steeds minder plekken worden gerookt. De afgelopen jaren zijn er al steeds meer ‘verboden te roken’-bordjes verschenen op openbare plekken. NS heeft op de planning staan om roken vanaf 1 oktober volledig te verbieden op stations. De huidige rookzones komen daarmee te vervallen. Ook geldt vanaf dit jaar een rookverbod voor kinderopvanglocaties en kinderboerderijen en komt er nog een rookverbod aan voor schoolpleinen.

Verpakkingen

Door de tijd heen zijn de regels voor verpakkingen van sigaretten steeds strenger geworden. Waar vroeger zelfs reclame werd gemaakt voor ‘gezonde’ sigaretten, zijn tabaksfabrikanten tegenwoordig verplicht afschrikwekkende foto’s op de verpakking te plaatsen. Vanaf 1 juli komt daar weer een regel bij: pakjes moeten allemaal dezelfde donkergroen-bruine kleur krijgen.

Mentholsigaretten

Vanaf 20 mei worden mentholsigaretten verboden. Vanaf deze datum mogen producenten geen mentholsigaretten meer produceren en deze sigaretten mogen ook niet meer verkocht worden. Een paar jaar geleden werden sigaretten met smaken als vanille al verboden. Deze sigaretten maken het beginnen met roken makkelijker en toegankelijker omdat dergelijke sigaretten beter ruiken en smaken. Deze sigaretten zijn echter even schadelijk als een gewone sigaret.

Vergoed zonder eigen risico

Om te voorkomen dat mensen beginnen met roken en te stimuleren dat rokers stoppen, wordt begeleiding om te stoppen met roken steeds toegankelijker. Daarom mogen zorgverzekeraars vanaf 2020 geen eigen risico meer in rekening brengen voor stoppen-met-rokenzorg zoals coaching van Medipro. De begeleiding wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars volledig vergoed. Ook eventuele hulpmiddelen, zoals nicotinevervangers of stoppen-met-rokenmedicijnen worden vergoed in combinatie met coaching.

Waarom al deze veranderingen?

In het Nationaal Preventieakkoord staan afspraken om de gezondheid van Nederlanders te verbeteren. De aanpak van roken is hierbij een belangrijk speerpunt. Het doel van bovenstaande afspraken in het Preventieakkoord is om uiteindelijk te streven naar een rookvrije generatie: een generatie waarin niemand meer begint met roken.

Maar helpen deze veranderingen? Uit onderzoek blijkt dat een substantiële prijsverhoging van sigaretten, een rookvrije omgeving, effectieve en toegankelijke stoppen-met-rokenbegeleiding en product- en verpakkingseisen zinvol zijn voor een succesvolle tabaksontmoediging. De verwachting is dus dat een combinatie van bovenstaande maatregelen uiteindelijk bijdraagt in het streven naar een rookvrije generatie.

Wilt u stoppen met roken?

Rookt u, maar wilt u graag een eind maken aan uw rookverslaving? De coaches bij Medipro kunnen u helpen. De kans op een succesvolle stoppoging wordt aanzienlijk vergroot in combinatie met coaching. Medipro biedt zowel persoonlijke als telefonische coaching

Wilt u graag meer weten over stoppen met roken bij Medipro? Voor vrijblijvend informatie en advies kunt u contact opnemen of bel direct naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 27-03-2020
Delen: