Nieuws
Roken en corona

Roken en corona – waarom rokers zieker worden van het coronavirus dan niet-rokers

Uit onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat een kwart van de rokers door de coronacrisis meer is gaan roken. In de eerste golf was verveling de voornaamste oorzaak om meer te gaan roken. Nu speelt vooral stress een grote rol. Rokers voelen minder stress op het moment dat ze aan het roken zijn, maar dit gevoel is slechts van korte duur. Op de lange termijn veroorzaakt roken juist reacties in het lichaam die zorgen voor een stressgevoel, zoals een verhoogde hartslag en bloeddruk. Daarnaast melden deskundigen dat de kans om ernstig ziek te worden van het coronavirus groter is voor mensen die roken. Roken heeft namelijk een negatief effect op de werking van uw immuunsysteem.

Effect van roken op het immuunsysteem

Als u regelmatig een sigaret opsteekt krijgt uw immuunsysteem aardig wat te verduren. In tabaksrook zitten ongeveer 4000 giftige stoffen, zoals koolmonoxide, teer en nicotine. Zeker 40 van deze stoffen zijn kankerverwekkend. De tijd en de energie die uw immuunsysteem normaal gesproken zou steken in het afweren van ziektes, wordt nu gestoken in het afweren van de schadelijke stoffen die een sigaret bevat. Hoe meer u rookt, hoe meer er dus gevraagd wordt van uw immuunsysteem. Het vermogen om geschikte immuunreacties tegen infecties op te wekken neemt af. Voor een virus is het dan makkelijker om uw lichaam binnen te dringen. Daarnaast wordt het lastiger voor uw lichaam om een virus op te ruimen, als het eenmaal uw lichaam binnen is gedrongen. Verder zorgt roken ervoor dat de trilhaartjes in uw luchtpijp minder goed functioneren, waardoor u virussen minder makkelijk uit kunt hoesten.

Waarom u nu zou moeten stoppen

Dat rokers zieker kunnen worden van het coronavirus dan niet-rokers is ook te zien op de IC’s. Uit verschillende studies is gebleken dat rokers die besmet raken met het coronavirus eerder kans lopen om op de IC opgenomen te worden. Daarnaast is de kans op overlijden aan het coronavirus groter voor rokers dan voor niet-rokers. Stoppen met roken is daarom essentieel om de schade die het coronavirus kan veroorzaken zo veel mogelijk te beperken. Bovendien heeft stoppen direct een effect op de werking van uw immuunsysteem. Al vanaf een paar weken nadat u gestopt bent, begint het zich te herstellen. Na zes maanden heeft het immuunsysteem zich volledig hersteld, en worden virussen weer beter afgeweerd.

Wilt u stoppen?

Medipro kan u helpen om voorgoed af te rekenen met roken. Wij bieden persoonlijke en telefonische coaching aan, eventueel in combinatie met hulpmiddelen zoals nicotinevervangers. Dit traject wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen of direct bellen voor een afspraak.

Gepubliceerd op: 24-03-2021
Delen: