Nieuws
verveling en roken

Verveling tijdens stoppen met roken

Stoppen met roken brengt veel moeilijke momenten met zich mee. Bijvoorbeeld stress, hunkering, hoofdpijn of prikkelbaarheid. Eén ander moeilijk moment voor veel stoppers is verveling. Een terugval ligt dan op de loer. Als u even weinig te doen hebt, kan het gebeuren dat u weer een sigaret opsteekt, zelfs zonder erover na te denken. Hoe komt dit en wat kunt u doen bij momenten van verveling?

Roken gedurende verveling

Roken is een sterk ingesleten gewoonte. Het is geassocieerd met tal van verschillende gelegenheden en situaties: bij een kop koffie, na het eten of samen met vrienden. Maar ook momenten van verveling zijn vaak geassocieerd met het roken van een sigaret. Bijvoorbeeld als u op de trein staat te wachten. Het is een manier om de tijd op te vullen en een manier om uzelf een houding te geven bij verveling. Als u stopt met roken, dan moet u leren om deze tijd op een andere manier in te vullen. Aangezien u wel gewend was om te roken, kan dit een risicosituatie zijn om terug te vallen in deze gewoonte.

De rookmomenten vallen weg

Voordat u stopte met roken waren er al momenten van verveling. Maar aangezien roken met zo veel gelegenheden en gevoelens geassocieerd is, kunt u gedurende alle momenten dat u voorheen rookte last krijgen van verveling. U kunt zich dus in eerste instantie vaker verveeld voelen dan toen u nog rookte. Maar dit hoeft niet altijd zo te blijven!

Verander uw gewoontes tijdens verveling

Om het risico op een terugval tijdens verveling te verkleinen, helpt het om de gewoonte van het roken te vervangen door een andere gewoonte. Het veranderen van een gewoonte kost tijd en moeite, aangezien het gedrag waarschijnlijk al heel lang in uw systeem zit en het gebeurt zonder na te denken. Het is daarom vaak een belangrijke stap om voor het stoppen goed voorbereid te zijn op dergelijke risicovolle momenten.

Als voorbereiding op een stoppoging is het handig om van tevoren na te denken over manieren van afleiding. U kunt verveling voorkomen door een lijstje te hebben met activiteiten die u op dergelijke momenten kunt oppakken. Denk hierbij aan wandelen, sporten, lezen, schilderen of muziek luisteren. Kies vooral een activiteit die bij u past en die u ook graag doet! Zo kunt u de gewoonte om te roken bij verveling langzaam vervangen door een andere gewoonte.

Tot slot

Wilt u graag stoppen met roken, maar wilt u hier graag begeleiding bij ontvangen? Bij Medipro kunt u terecht voor persoonlijke en telefonische coaching, eventueel in combinatie met hulpmiddelen. Dit traject wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars volledig vergoed, zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen of direct bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 11-11-2020
Delen: