Nieuws
Vrouw die zich slecht voelt na het stoppen met roken

Waarom voel ik me slechter na het stoppen met roken?

Veel rokers worden dagelijks geconfronteerd met de negatieve gevolgen van het roken. Ze zijn bijvoorbeeld sneller buiten adem en hebben een rokershoest. 80% van alle rokers wil daarom eigenlijk het liefste stoppen. Veel rokers doen in hun leven meerdere stoppogingen. Ze gooien al hun sigaretten weg in de hoop zich snel lichamelijk beter te voelen. Dit is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. In de praktijk blijkt namelijk dat u zich na het stoppen nog steeds erg slecht kunt voelen. In deze blog leggen wij uit hoe dit komt en wat u er aan kunt doen.

Gaat uw gezondheid achteruit na het stoppen met roken?

Sommige mensen hebben het idee dat hun gezondheid achteruit gaat vanaf het moment dat ze stoppen met roken. Dit is niet zo. Wel kunt u verschillende kwaaltjes ervaren na het stoppen. Wij lichten deze hieronder toe.

1. U voelt zich benauwd

Op het moment dat u rookt komt er koolmonoxide in uw bloed. Koolmonoxide neemt de plek in van zuurstof, waardoor het zuurstofgehalte in het bloed afneemt. Uw lichaam moet harder werken om de zuurstof door het hele lichaam te vervoeren.

Vanaf het moment dat u stopt met roken maakt de koolmonoxide weer plaats voor zuurstof. Als u in hetzelfde tempo blijft ademhalen, krijgt u dus meer zuurstof binnen dan voorheen. U zou dus eigenlijk rustiger moeten gaan ademhalen. Als u dit ritme niet aanpast, ademt u namelijk te snel, zonder dat uw lichaam daar behoefte aan heeft. Hierdoor kunt u zich benauwd voelen of zelfs gaan hyperventileren.

Als u benauwdheid ervaart nadat u gestopt bent met roken is het advies om goed op uw ademhaling te letten. U kunt bijvoorbeeld mediteren of een ontspanningsoefening doen.

2. U gaat meer hoesten

Ook kan het goed zijn dat u gaat hoesten nadat u gestopt bent met roken. Uw lichaam is op dit moment bezig om de troep op te ruimen die zich door het roken in de longen heeft verzameld. De longen zijn bezig met een grote schoonmaak. In principe gaat het hoesten vanzelf over. Het kan wel 3 tot 9 maanden duren voordat u volledig van het hoesten af bent. 

3. U heeft last van rusteloosheid of hoofdpijn

Naast eerdergenoemde punten kunt u last krijgen van rusteloosheid, vermoeidheid en hoofdpijn. Dit zijn afkickverschijnselen. U ervaart deze omdat uw lichaam gewend is geraakt aan de nicotine. Afkickverschijnselen zijn erg vervelend. U kunt zich er slecht door voelen en het is voor veel mensen de reden dat ze weer beginnen met roken. Aan de andere kant is het een goed teken dat u te maken krijgt met afkickverschijnselen. Dit betekent namelijk dat het nicotineniveau in uw lichaam daalt. U wordt langzaamaan verlost van uw verslaving!

Wilt u volledig stoppen?

Als u stopt met roken wilt u dit natuurlijk volhouden. Als u zich lichamelijk slechter begint te voelen kan dit lastig zijn. Medipro kan u begeleiden, waardoor de kans op succesvol stoppen aanzienlijk groter wordt. Wij bieden persoonlijke en telefonische coaching aan, eventueel in combinatie met hulpmiddelen zoals nicotinevervangers. Dit traject wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via de website, of bellen naar 088 786 77 99 voor een afspraak.

Gepubliceerd op: 15-09-2021
Delen: