Nieuws
stoppen roken cold turkey of hulp

Stoppen met roken: met of zonder hulp?

U zit al lange tijd vast aan uw rookverslaving en u bent er klaar mee. U ziet steeds meer nadelen en de voordelen die u eerst ervoer verliest u steeds meer uit het zicht. Uw besluit staat vast: u wilt stoppen met roken. Maar dan komt de vraag hoe u dit gaat aanpakken: wat is voor u de beste en meest succesvolle manier om definitief afscheid te nemen van uw rookverslaving?

Wel of geen begeleiding?

Stoppen met roken kunt u op eigen kracht doen, of u kunt op zoek gaan naar hulp. Verwacht u moeilijkheden te hebben bij het stoppen met roken of heeft u al meerdere stoppogingen achter de rug? Dan is het goed om na te denken over professionele begeleiding. De kans op terugval bij stoppen met roken is groot, maar de kans op een succesvolle stoppoging wordt aanzienlijk groter in combinatie met begeleiding. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat de slagingskans met hulp van een ervaren coach tot wel 10 keer groter wordt!

Bij een coachingstraject wordt u door middel van persoonlijke of telefonische coaching begeleid. Uw coach kan u helpen om beter met de ontwenningsverschijnselen om te gaan en de moeilijke momenten goed door te komen. Op basis van de belangrijkste aandachtspunten in uw persoonlijke situatie wordt de begeleiding volledig afgestemd op uw individuele omstandigheden. Het traject kan daarnaast ook helpen als een stok achter de deur waardoor u meer gemotiveerd bent om vol te houden.

Wel of geen hulpmiddelen?

Naast het coachingstraject zijn er mogelijkheden om gebruik te maken van hulpmiddelen, zoals nicotinevervangers of stoppen-met-rokenmedicijnen. U hoeft van tevoren nog geen definitieve keuze te maken wat u precies wil, uw coach kan u helpen met een keuze die het beste bij u past. Tijdens het eerste gesprek met uw coach kunt u samen overleggen of de inzet van een hulpmiddel wenselijk en mogelijk is. Het gebruik van hulpmiddelen naast professionele begeleiding is vaak effectiever dan Cold Turkey stoppen: de inzet van een hulpmiddel vergroot, in combinatie met goede begeleiding, de kans op succes!

Sommige mensen twijfelen of het verstandig is om nicotinevervangers te gebruiken omdat ze vinden dat ze dan nog steeds verslaafd blijven aan nicotine. Het wordt dan gezien als het verschuiven van de verslaving. Voor een deel is dit waar, omdat u nog steeds nicotine binnenkrijgt bij het gebruik van nicotinevervangers. Maar het is ook zo dat nicotinevervangers u de kans geven om eerst de gewoonte van het roken af te leren, zonder te veel ontwenningsverschijnselen. Na het afleren van de gewoonte is het makkelijker om de nicotinevervangers af te bouwen dan in één keer Cold Turkey stoppen.

Vergoed zonder eigen risico

Coaching van Medipro wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars volledig vergoed. Ook hulpmiddelen worden vergoed indien gecombineerd met coaching. De vergoeding van zowel coaching als hulpmiddelen gaat niet ten laste van het eigen risico.

Wilt u graag meer weten over stoppen met roken bij Medipro? Voor vrijblijvend informatie en advies kunt u contact opnemen of bel direct naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 25-02-2020
Delen: