Nieuws
Vrouw van leeftijd van 65 die een sigaret aan het roken is

Stoppen met roken op uw 35ste of 65ste? De effecten per leeftijd

Uit onderzoek van het CBS en het Trimbos-instituut is gebleken dat mensen die een pakje per dag roken gemiddeld 13 jaar eerder sterven dan niet-rokers. Een kwart van de zware rokers sterft voor zijn/haar 65ste verjaardag. De meest voorkomende sterfteoorzaak van rokers is longkanker, gevolgd door hart-en vaatziekten en ademhalingsziekten. Hoe eerder u stopt met roken, hoe kleiner de kans wordt dat u aan een van deze ziektes overlijdt. Wij zetten de verschillende effecten van stoppen per leeftijd voor u op een rij.

Stoppen met roken vóór uw 35ste

Als u stopt met roken voor uw 35ste is de kans dat u rond uw 50ste longkanker krijgt, even groot als die van iemand die nog nooit gerookt heeft. Uw levensverwachting is dan ook gelijk aan die van niet-rokers. Als u voor uw 35ste stopt met roken leeft u dus gemiddeld 13 jaar langer, dan als u door zou gaan met roken. Dit zijn gemiddelde cijfers. De kans op overlijden is ook afhankelijk van de hoeveelheid die u in uw leven gerookt heeft.

Stoppen met roken op uw 40ste

Als u op uw 40ste stopt met roken, is uw lichaam vaak nog goed in staat om zich te herstellen. Volgens een Canadees gezondheidsonderzoek is de kans dat u overlijdt aan de gevolgen van roken 90% kleiner als u op uw 40ste stopt. Dit wil niet zeggen dat het veilig is om tot uw 40ste door te gaan met roken. Ook mensen die voor hun 40ste gestopt zijn met roken, lopen een grotere kans om longkanker te krijgen, dan mensen die nog nooit gerookt hebben. Het vergrote risico op hart- en vaatziekten dat rokers lopen, verdwijnt daarentegen vrijwel compleet als u op uw 40ste stopt.

Stoppen met roken op uw 50ste

Uit het eerdergenoemde onderzoek van het CBS en het Trimbos-instituut blijkt dat het ook loont om te stoppen met roken als u 50 bent. Als u op uw 50ste stopt, wordt het sterfterisico gehalveerd. De kans dat u voor uw 65ste komt te overlijden wordt 50% minder, dan als u door zou gaan met roken.

Stoppen met roken op uw 65ste

Een kwart van de rokers sterft voor zijn/haar 65ste. Echter, zelfs als u rond deze leeftijd besluit om te stoppen met roken, zult u nog gezondheidsvoordelen ervaren. U zult natuurlijk minder voordelen ervaren dan iemand die op zijn/haar 35ste gestopt is. Desondanks leven mensen die op hun 65ste stoppen met roken gemiddeld 2 jaar langer, dan mensen die niet stoppen. De eerste gezondheidsvoordelen treden namelijk al 20 minuten na het stoppen op. Uw bloeddruk en polsslag gaan terug naar het normale niveau. Verder is na 8 uur het nicotine- en koolmonoxide-niveau gehalveerd. Na 24 uur is alle koolmonoxide uit het lichaam verdwenen en vermindert de kans op een hartaanval.

Wilt u stoppen?

Hoewel het op elke leeftijd zin heeft om te stoppen met roken, kunt u de meeste gezondheidswinst behalen als u zo vroeg mogelijk stopt. Bij Medipro kunnen wij u ondersteunen met uw stoppoging. Wij bieden persoonlijke en telefonische coaching aan, eventueel in combinatie met hulpmiddelen zoals nicotinevervangers. Dit traject wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via de website, of direct bellen naar 088-7867799 voor een afspraak.

Gepubliceerd op: 21-04-2021
Delen: