Nieuws
Kind met stopen met roken bord

Stoppen met roken voor uw kinderen

Dat roken slecht is voor onze gezondheid weten we allemaal. Waar mensen zich soms minder bewust van zijn, is dat hun eigen rookgedrag ook hun omgeving beïnvloedt. Met name kinderen kunnen veel last ondervinden van het rookgedrag van hun ouders. In deze blog geven wij u 3 redenen om te stoppen met roken voor uw kinderen. 

1. Roken tijdens de zwangerschap is schadelijk voor uw ongeboren kindje

Al tijdens de zwangerschap kan het rookgedrag van de moeder een effect hebben op het ongeboren kindje. Er zijn verschillende risico’s. Zo vernauwen de bloedvaten door het roken van een sigaret. Zuurstof kan daardoor minder goed naar de placenta vervoerd worden. Hierdoor wordt de kans op een miskraam groter. Daarnaast kan roken leiden tot aangeboren afwijkingen aan de longen en het hart van het kindje. Ook afwijkingen aan de mond, zoals een hazenlip en aan de voeten, zoals klompvoetjes, komen vaker voor als de moeder tijdens de zwangerschap rookt. Bovendien is de kans op wiegendood twee keer zo groot als de moeder rookt tijdens de zwangerschap.

Dat zwangere vrouwen beter niet kunnen roken is duidelijk. Toch blijkt uit onderzoek van het Trimbos-Instituut dat 7% van de vrouwen weleens rookt tijdens de zwangerschap. 

2. Kinderen kunnen “meeroken”

Ook als u na de zwangerschap rookt, is dit slecht voor uw kindje. Ten eerste ademen kinderen de uitgeademde sigarettenrook in als u in de buurt van uw kinderen een sigaret opsteekt. De schadelijke stoffen in tabak komen op deze manier in de longen van uw kind terecht. Omdat kinderen nog in ontwikkeling zijn, is dit “meeroken” extra schadelijk voor hen. Zij lopen een grotere kans om luchtwegklachten te ontwikkelen en hun longfunctie verslechtert.

Ook als u bewust niet in het bijzijn van uw kinderen rookt, kunnen zij nog steeds “meeroken.” De tabaksdeeltjes slaan namelijk neer en komen op meubels of op uw kleding terecht. Kinderen kunnen deze deeltjes nog steeds inademen. Hoewel het veel beter is voor uw kindje om niet in zijn/haar buurt te roken, is het nog altijd beter om helemaal te stoppen met roken. 

3. Kinderen krijgen geen goed voorbeeld

Als uw kinderen u regelmatig zien roken, zullen zij dit als normaal beschouwen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen van rokende ouders sneller geneigd zijn om zelf ook te gaan roken. Uit onderzoek van het Trimbos-Instituut blijkt dat elke dag ongeveer 75 kinderen beginnen met roken. De gemiddelde leeftijd waarop jongeren beginnen met roken is 17 jaar. Op deze leeftijd zijn jongeren vaak nieuwsgierig en vinden ze het stoer om te roken. Mensen beginnen zelden met roken na hun 25ste. Om uw kinderen ervan te weerhouden om te beginnen met roken is het belangrijk om het goede voorbeeld hierin te geven. Zo zullen zij in de toekomst minder schadelijke effecten wat betreft hun gezondheid ervaren. 

Stoppen voor uw kinderen?

Als u kinderen of een kinderwens heeft, is het om bovengenoemde redenen raadzaam om te stoppen met roken. Stoppen met roken is echter niet altijd makkelijk. Daarom staan onze coaches voor u klaar om u bij uw stoppoging te ondersteunen. Medipro biedt persoonlijke en telefonische coaching bij het stoppen met roken. Het coachingstraject wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars volledig vergoed, zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u contact opnemen via onze website of bellen naar 088 786 77 99.

Gepubliceerd op: 25-05-2021
Delen: