Nieuws
Sigaretten die omvallen tegen stop blokjes

Tips om het stoppen met roken na Stoptober vol te houden

Stoptober zit erop. Duizenden mensen zijn afgelopen maand 28 dagen samen gestopt met roken. De moeilijkste periode is voorbij en nu is het een kwestie van doorzetten. In deze blog zetten we een aantal tips voor u op een rij om na Stoptober ook gestopt te blijven.

Waarom is rookvrij blijven moeilijk?

Van het roken afkomen is niet gemakkelijk. Dit komt, omdat roken een geestelijke en lichamelijke verslaving is. Ten eerste is uw lichaam afhankelijk van de verslavende stof nicotine. Na het stoppen krijgt u daarom te maken met ontwenningsverschijnselen. Dit houdt ongeveer één tot drie weken aan. Het goede nieuws is dus, dat als u op 1 oktober gestopt bent, u deze periode van nicotineontwenning inmiddels voorbij bent!

Daarnaast is er ook een geestelijke verslaving. Roken is namelijk gewoontegedrag. Ook na 28 dagen gestopt te zijn kan het lastig zijn om op bepaalde momenten geen sigaret op te steken, bijvoorbeeld na het eten, bij een borrel of als mensen om u heen gaan roken. Een geestelijke verslaving is dus een kwestie van een gewoonte afleren en dit kost tijd.

Tips om rookvrij te blijven

  1. Zoek afleiding

Bedenk van tevoren wat u op moeilijke momenten kunt gaan doen. Als u dan merkt dat u zin krijgt in een sigaret kan het helpen om afleiding te zoeken. Na een paar minuten bent u de sigaret alweer vergeten.

  1. Onthoud waarom u wilt stoppen met roken

Als u een moeilijk moment heeft, zet nog even voor uzelf op een rij waarom u graag wilt stoppen met roken. U hebt dit besluit genomen, en daar waren redenen voor. Schrijf deze redenen op en hang ze ergens waar u ze vaak kunt lezen.

  1. Vermijd alles wat met roken te maken heeft.

Het kan lastig zijn om geconfronteerd te worden met het roken. Het is daarom verstandiger om bepaalde dingen te vermijden. Ga niet bij rokende vrienden of collega’s staan en gooi asbakken en aanstekers weg.

  1. Sta stil bij voordelen van stoppen met roken

Uw huid ziet er al beter uit, uw lichaam is begonnen met herstellen en uw smaak en reuk zijn beter. Allemaal voordelen die stoppen met roken u nu al heeft gebracht. Focus op de positieve effecten en besef dat er steeds meer voordelen bij komen.

  1. Beloof uzelf

Als het lukt om rookvrij te blijven verdient u een beloning. U kunt bijvoorbeeld iets leuks gaan doen, uiteten gaan of wat leuks kopen.

  1. Ga bewust om met valkuilen

Door bewust te zijn van uw valkuilen, kunt u hiermee leren omgaan. Ga na welke situaties lastig zijn voor u en bedenk een alternatief voor het roken in deze situatie.

  1. Houd vol

Het stoppen met roken zal steeds iets meer vanzelf gaan. Hoe langer u gestopt bent, hoe makkelijker het stoppen zal gaan. U zult steeds meer gaan wennen aan een leven zonder sigaret. Nu zult u uzelf misschien nog zien als “stopper”, maar na een tijd wordt u vanzelf een “niet-roker”. Onthoud dit en geef niet op!

Heeft u extra hulp nodig?

Als u ondanks deze tips moeite heeft om het stoppen met roken vol te houden, kunt u bij Medipro terecht. Onze professionele coaches kunnen u begeleiden tijdens het stopproces. Wij bieden persoonlijke, telefonische en videocoaching, eventueel in combinatie met hulpmiddelen, zoals nicotinevervangers. Dit traject wordt vergoed door de zorgverzekeraar, zonder eigen risico. Voor meer informatie over onze coachingstrajecten kunt u contact opnemen via de website of bellen naar 088-786 77 99.

Gepubliceerd op: 28-10-2022
Delen: