Nieuws
Twee handen met vape en sigaretten

Verschillen tussen vapen en roken

Vapen is de laatste jaren populairder geworden. Op steeds jongere leeftijd beginnen jongeren hiermee. Net zoals in een sigaret zit er nicotine in een vape, hierdoor is het erg verslavend. Naast dat het verslavend is, is het ook erg schadelijk voor de gezondheid. Maar hoe schadelijk is dit nou eigenlijk en wat zijn de verschillen tussen vapen en roken?

Hoe schadelijk is vapen?

Het is een feit dat vapen minder schadelijk is dan roken doordat er geen tabak in een vape zit, maar daar houdt het ook wel bij op. De damp van een vape bevat alsnog veel schadelijke stoffen zoals propuleenglycol, glycerol en aldehyden. De luchtwegen worden beschadigd en geïrriteerd bij het inademen van deze stoffen. Daarnaast kunnen er hartkloppingen ontstaan en verhoogt het ook de kans op kanker. De vape is dus erg schadelijk voor de gezondheid. De effecten op lange termijn zijn nog niet bekend.

Verschillen tussen vapen en roken

  • Er zit geen tabak in een vape

Het grootste verschil tussen vapen en roken is het feit dat er geen tabak in een vape zit, over het algemeen zitten er minder schadelijke stoffen in. Dit houdt niet in dat een vape ‘beter’ is. Hier is nog niet genoeg onderzoek voor gedaan. Daarnaast is het voor veel niet-rokende jongeren alsnog een opstapje naar het roken van een sigaret.

  • Tabaksmaak

Een sigaret smaakt standaard naar tabak, er zijn geen andere smaakjes (tenminste niet in Nederland te verkrijgen) waardoor het aantrekkelijker wordt om het te roken. Bij een vape zijn er wel honderden verschillende smaken, dit maakt het een stuk aantrekkelijker voor de consument om dit te kopen. Deze smaakstoffen verbloemen de bittere smaak van nicotine. Daarbij voelt het voor veel mensen door de fruitsmaakjes ook ‘gezonder’ aan, hierdoor wordt de drempel nog lager om te vapen. Om deze reden komt er binnenkort dan ook een verbod op de smaakstoffen. Vanaf 1 januari 2024 zullen de vapes met smaak uit de schappen verdwijnen, alleen degenen met tabaksmaak zijn dan nog te koop. 

  • Verschil in geur.

Wanneer mensen gerookt hebben ruik je dat meteen aan de typische tabaksgeur, dit wordt meestal als een vieze geur ervaren. Bij mensen die vapen zal je juist eerder een zoetere geur ruiken door de zoete smaakjes die aan de vape toegevoegd worden.

De meeste mensen zullen zich afvragen; wat is nou beter, vapen of roken? Het antwoord hierop is lastig. Doordat vapen nog niet zo lang bestaat is er nog geen langdurig onderzoek naar kunnen doen, hierdoor zijn de schadelijke effecten op lange termijn nog niet bekend. Als je kijkt naar de schadelijkheid is vapen dan inderdaad beter, maar het is natuurlijk nooit goed voor de gezondheid. Aan rokers die willen stoppen wordt soms het advies gegeven om langzaam af te bouwen door in plaats van sigaretten een vape te roken. Een betere en effectievere manier om te stoppen met roken is met behulp van een coach, eventueel in combinatie met nicotinevervangers (zoals nicotinepleisters).

Wilt u stoppen?

Misschien heeft u overwogen om van sigaretten over te stappen naar een vape, omdat het minder schadelijk is. Beter voor u gezondheid is natuurlijk om helemaal te stoppen met roken, dit kan u doen door te werken met nicotinepleisters en/of een coachingtraject. Medipro biedt persoonlijke, telefonische en videocoaching om u te ondersteunen bij het stoppen met roken. Dit traject wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, zonder dat dit ten laste gaat van uw eigen risico. Ook hulpmiddelen zoals nicotinevervangers worden vergoed. Voor meer informatie of om een afspraak te maken kunt u contact met ons opnemen via de website, of bellen naar 088 – 786 77 99.

Gepubliceerd op: 21-06-2023
Delen: