Nieuws
Smoezen stoppen met roken

5 veelgehoorde smoezen om niet te stoppen met roken

Rokers willen vaak stoppen, maar komen toch vaak met smoesjes om te blijven roken en het stoppen met roken uit te stellen. Rokers zien op tegen de verandering en zoeken daarom naar redenen waarom ze kunnen blijven roken. Ze praten hun eigen gedrag goed waardoor ze zich beter voelen over hun eigen gedrag. Welke smoesjes gebruiken rokers en waarom zijn deze smoezen eigenlijk onwaar?

“Ik rook maar weinig”

Sommige rokers geven aan maar een beperkt aantal sigaretten per dag te roken, of enkel te roken bij specifieke gelegenheden zoals een feestje. Echter: een veilige hoeveelheid sigaretten bestaat niet. Iedere sigaret bevat schadelijke stoffen en kan dus schade veroorzaken. Méér roken is wel slechter dan een klein beetje, maar ook een paar sigaretten verhogen al de kans op rookgerelateerde ziektes.

“Mijn opa is 100 geworden en heeft altijd gerookt”

Er zijn altijd uitzonderingen op de regel. Rokers kunnen inderdaad heel oud worden. Helaas zijn er echter veel meer situaties waarin rokers uiteindelijk overlijden aan de gevolgen van roken. Ruim de helft van de mensen die blijft roken, sterft uiteindelijk aan de gevolgen hiervan. Een kleiner percentage rokers kan dus heel oud worden, maar dit haalt het risico voor de meeste rokers niet weg.

“Verder leef ik heel gezond”

Rokers praten hun rookgedrag soms ook goed door verder gezond te leven, bijvoorbeeld door veel te sporten. Een gezonde levensstijl is echter geen compensatie voor roken. Teer uit een sigaret beschadigt de longblaasjes, en dit proces wordt niet verminderd door een gezonde gewoonte zoals sporten. Rookgedrag bemoeilijkt bovendien uw sportprestaties omdat de longen minder zuurstof kunnen opnemen waardoor het uithoudingsvermogen afneemt.

“Andere dingen zijn veel erger voor mijn gezondheid”

Dat luchtvervuiling slecht is voor uw gezondheid, betekent niet dat het roken van sigaretten niet meer uitmaakt. Roken vergroot de kans op gezondheidsproblemen en dit staat los van andere dingen zoals luchtvervuiling. Bovendien wordt hier iets waar men geen invloed heeft vergeleken met iets waar men wél invloed op heeft. U kunt niet naar buiten lopen in een wereld zonder uitlaatgassen, maar u kunt wel naar een manier zoeken om te stoppen met roken.

“Roken helpt me met stress om te gaan”

Een andere smoes is dat roken u helpt om met stress om te gaan en dat stress ook slecht is voor uw gezondheid. Maar eigenlijk veroorzaakt de sigaret juist stress. U heeft steeds opnieuw behoefte aan nicotine, en de rust die u ervaart na een sigaret is niet meer dan het tijdelijk wegnemen van stress door in de behoefte aan nicotine te voorzien. Door niet roken heeft u geen behoefte aan nicotine dus voorkomt u stress.

“Ik heb helemaal nergens last van”

Veel gevolgen van roken zijn niet direct merkbaar. Denk hierbij voornamelijk aan ernstige gevolgen zoals longkanker of COPD. In eerste instantie lijkt er niks aan de hand, maar toch kan na jaren roken een ernstige consequentie van het roken volgen. Het kan dus zo zijn dat u op het moment nergens last van hebt, ondanks dat u toch meer risico loopt op rookgerelateerde ziektes.

Bovendien kunnen gevolgen als kortademigheid heel geleidelijk erger worden. Vraag u dus af of u écht nergens last van heeft. Het kan ook zijn dat u er niet meer zo bij stil staat dat uw conditie achteruit is gegaan omdat die heel langzaam verslechterd is. Stoppen met roken kan veel voordelen opleveren, ook als u nu nog niet echt last heeft van de gevolgen.

Bent u klaar met smoesjes?

Wilt u geen excuses meer bedenken en bent u klaar om te stoppen met roken? U kunt bij ons terecht voor persoonlijke of telefonische coaching. Deze begeleiding en het gebruik van eventuele hulpmiddelen in combinatie met coaching wordt vergoed, zonder eigen risico. Neem voor meer informatie of vrijblijvend advies contact met ons op of bel direct naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 08-07-2020
Delen: