Nieuws
Gevolgen roken

Wereld COPD Dag – COPD en de gevolgen

Het is vandaag Wereld COPD Dag. Vandaag staan we stil bij deze longziekte die bijna altijd veroorzaakt wordt door roken. De gevolgen van COPD zijn ingrijpend en kunnen iemands leven sterk beïnvloeden. 

Wat is COPD?

COPD is het gevolg van de schadelijke stoffen in tabaksrook die in de longen terecht komen. Dit zorgt voor ontstekingen in de longen en kapotte longblaasjes. Doordat de longblaasjes beschadigd zijn en niet meer kunnen herstellen, zorgt dit voor vermoeidheid en moeite met ademen. Hierdoor worden de alledaagse bezigheden van mensen met COPD heel lastig of zelfs onmogelijk. COPD is dodelijk en zorgt er mede voor dat 50% van de rokers overlijdt aan de gevolgen van roken.

COPD en stoppen met roken

COPD is niet te genezen. Er zijn wel een aantal dingen die COPD-patiënten kunnen doen om de klachten te verminderen, waaronder stoppen met roken. Zo wordt voorkomen dat de longen nog verder beschadigd raken door de tabaksrook. Het hinderlijke hoesten neemt af en de longen zijn weer in staat om zichzelf schoon te houden. Daardoor zal ook de longfunctie weer iets toenemen. Dit maakt stoppen met roken de beste behandeling voor een COPD-patiënt.

Fletcher-curve

De Fletcher-curve laat de samenhang zien tussen COPD en (stoppen met) roken. Uit het verschil tussen een regelmatige roker en niet-roker (respectievelijk rode en groene lijn) blijkt dat een regelmatige roker veel meer kans heeft om door COPD invalide te worden en te overlijden dan iemand die nooit rookt. Als mensen op een bepaald moment besluiten te stoppen met roken (gele en oranje lijn), wordt de achteruitgang vertraagd. De Fletcher-curve laat zien dat het op elke leeftijd loont om nog te stoppen met roken.

COPD dagWilt u stoppen?

Stoppen met roken is makkelijker gezegd dan gedaan. De coaches van Medipro helpen u graag om definitief afscheid te nemen van de sigaret. Wij bieden persoonlijke, telefonische en videocoaching. Deze trajecten worden vergoed door de zorgverzekeraar, inclusief hulpmiddelen, zoals nicotinevervangers. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via de website of bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 20-11-2019
Delen: