Wereld COPD Dag - COPD en de gevolgen | Medipro
Nieuws
Gevolgen roken

Wereld COPD Dag – COPD en de gevolgen

Roken kent veel risico’s die in de maatschappij relatief onzichtbaar zijn. Deze risico’s kunnen echter wel iemands hele leven beïnvloeden. Een voorbeeld hiervan is de ziekte COPD, die bijna altijd veroorzaakt wordt door roken. Het is vandaag Wereld COPD dag: een dag om even stil te staan bij de ziekte en de gevolgen ervan.

Wat is COPD?

COPD is het gevolg van heel veel ongezonde lucht die in de longen terecht komt. Dit zorgt voor ontstekingen in de longen en kapotte longblaasjes. Doordat de longblaasjes beschadigd zijn en niet meer kunnen herstellen, zorgt dit voor vermoeidheid en moeite met ademen. Hierdoor worden de dagelijkse bezigheden van mensen met COPD heel lastig of zelfs onmogelijk. COPD is dodelijk en zorgt er mede voor dat 50% van de rokers overlijdt aan de gevolgen van roken.

COPD en stoppen met roken

COPD is niet te genezen, maar stoppen met roken is wel de beste actie voor iemand met COPD klachten. Ondanks dat de bestaande schade niet ongedaan gemaakt kan worden, zullen de longen in ieder geval niet nog verder beschadigen door tabaksrook, kunnen de longen zichzelf weer schoon houden, neemt het hinderlijk hoesten af en kan de longfunctie weer iets toenemen. Dit maakt stoppen met roken de beste behandeling voor een COPD-patiënt.

Fletcher-curve

De Fletcher-curve laat de samenhang zien tussen COPD en (stoppen met) roken. Uit het verschil tussen een regelmatige roker en niet-roker (respectievelijk rode en groene lijn) blijkt dat een regelmatige roker veel meer kans heeft om door COPD invalide te worden en te overlijden dan iemand die nooit rookt. Als mensen op een bepaald moment besluiten te stoppen met roken (gele en oranje lijn), wordt de achteruitgang vertraagd. De Fletcher-curve laat zien dat hoe lang je ook rookt, het altijd loont om nog te stoppen met roken. COPD dag Heeft u vragen over stoppen met roken of wilt u meer weten over Medipro? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of bel 088-7867799.
Gepubliceerd op: 20-11-2019
Delen: