Nieuws
Drie weken gestopt met roken: vrouw zit relaxed op de bank

Drie weken gestopt met roken? Dit kunt u merken!

Bent u vol motivatie gestopt met roken, en inmiddels drie weken rookvrij? Super goed, ga zo door! De ergste dagen van het stoppen met roken liggen inmiddels achter u. Drie weken na het stoppen merkt al meerdere lichamelijke voordelen. In deze blog lichten wij deze voordelen toe.

Meer energie

De koolmonoxide in sigaretten zorgt ervoor dat de hoeveelheid zuurstof in uw bloed vermindert. Als er minder zuurstof naar uw organen gaat, zijn deze niet in staat om optimaal te functioneren. Dit kan leiden tot vermoeidheid. Na het stoppen met roken gaat het zuurstofgehalte in uw bloed weer omhoog. Ook wordt de bloedcirculatie beter door te stoppen met roken. Hierdoor merken de meeste mensen ongeveer drie weken na het stoppen dat ze zich fitter en energieker beginnen te voelen. 

Ontwenningsverschijnselen grotendeels voorbij

Na het stoppen met roken krijgen de meeste mensen te maken met ontwenningsverschijnselen, zoals zweten, minder concentratie, slecht slapen en een onrustig gevoel. Dit komt omdat het lichaam gewend is geraakt aan de toevoer van nicotine. Op dag 3 en 4 zijn de ontwenningsverschijnselen vaak het heftigst. Gelukkig beginnen deze na een week vaak af te nemen. Drie weken na het stoppen zijn de ontwenningsverschijnselen vaak grotendeels voorbij. 

Hunkering naar een sigaret

Hoewel u zich lichamelijk waarschijnlijk een stuk beter voelt, blijft de hunkering naar een sigaret nog af en toe voorkomen. Vooral op momenten van stress, spanning en verveling kan het verlangen om een sigaret op te steken erg groot zijn. Dit komt door de geestelijke verslaving. Roken is grotendeels gewoontegedrag en dat is niet makkelijk om af te leren. U zult opnieuw invulling moeten geven aan uw gewoontes en alternatieven moeten bedenken voor het roken.  

Hulp nodig bij het stoppen met roken? 

Met de juiste begeleiding wordt het makkelijker om uw rookgedrag onder controle te krijgen. Medipro biedt persoonlijketelefonische, en videocoaching om u te ondersteunen bij het stoppen. Dit traject, inclusief hulpmiddelen zoals nicotinevervangers, wordt vergoed door de zorgverzekeraar, zonder eigen risico. Voor meer informatie, of om een afspraak te maken, kunt u contact opnemen via de website, of bellen naar 088 -786 77 99.

Gepubliceerd op: 26-01-2023
Delen: