Nieuws
sigarettenpeuken vergiftiging milieu

Het effect van roken op het milieu

Het is algemeen bekend dat roken ontzettend slecht is voor je gezondheid, maar wist u ook dat roken een erg groot effect heeft op het milieu? Dit blijkt uit het rapport van de WHO: ‘Tabacco: poisoning our planet’. In deze blog leest u hoe sigaretten de planeet vergiftigen en wat u hiertegen kan doen.

Effect van de tabaksindustrie op het milieu

Voordat de tabak schade aanricht bij de roker, heeft het al een heleboel schade aangericht aan de planeet. Het begint al bij het telen van tabak, dit klinkt misschien onschuldig maar het heeft een groot effect op het milieu. Deze stap in het proces zorgt voor ontbossing, put watervoorraden uit en beschadigt de grond. Vervolgens zorgt het productieproces ervoor dat er bergen giftig afval ontstaat. Wanneer de tabak daadwerkelijk gerookt wordt, wordt de lucht vervuild. Dit schaadt rokers maar ook niet-rokers, de mensen die de keuze maken om niet te roken worden dus ook geschaad en de dupe van de tabaksindustrie.

Nog een paar schokkend feitjes: de tabaksindustrie kost de wereld jaarlijks meer dan 8 miljoen mensenlevens (ter vergelijking: in 2,5 jaar tijd zijn er in totaal 6 miljoen mensen overleden aan corona), 22 miljard ton water, 84 miljoen ton koolstofdioxide, 600 miljoen bomen en 200.000 hectare land.

Milieuschade, giftige stoffen en waterverspilling door roken 

Naast het feit dat tabak een hoop schade aanricht, heeft de sigaret zelf ook een grote schuld aan de vergiftiging van de aarde. Bijna driekwart van de gerookte peuken wordt niet op de juiste plaats weggegooid, zo belandt het op straat en in de natuur. Er blijven giftige stoffen achter doordat er een klein stukje niet-opgerookte sigaret achter blijft. Daarnaast bestaat het sigarettenfilter uit celluloseacetaat (samengeperste plastic vezels), hierdoor wordt een hoop milieuschade aangericht. De sigarettenpeuken komen terecht in het water en vervuilen de natuur nog verder, zo kan 1 sigaret 1000 liter water vervuilen. Niet alleen wordt het water dus aangetast, ook wordt er enorm veel water verspilt. Er is namelijk 3,7 liter water nodig om 1 sigaret te maken.

Wanneer u denkt dat het daar dan eindelijk ophoudt hebben we ook nog verpakkingen en de distributie. Dit leidt tot immens veel afval, zo’n 2 miljoen ton.

Wat kan u doen voor het milieu?

Doe de aarde een plezier en stop met roken. Dit is de enige echte oplossing voor het probleem, pas wanneer de productie van tabak stopt en iedereen stopt met roken zullen deze negatieve effecten op het milieu verdwijnen. Het ideale beeld is dus dat iedereen nooit meer zal roken.

Helpt u mee?

Wilt u meehelpen aan een gezondere wereld en stoppen met roken? Het is gebleken dat mensen die stoppen met roken met behulp van een coach, in combinatie met een hulpmiddel, de grootste kans hebben om succesvol te stoppen. Een coach kan u door moeilijke momenten heen helpen, door middel van een stoppen met roken plan, om de motivatie op peil te houden om nooit meer te roken. 

Bij Medipro kunt u kiezen voor verschillende coachingsvormen. Wij bieden persoonlijketelefonische, of videocoaching om u van het roken af te helpen. Deze begeleidingsvormen worden door de zorgverzekeraar vergoed. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via onze website, of bellen naar 0800-7867799.

 

Gepubliceerd op: 06-07-2023
Delen: