Nieuws
Groep jongeren zit op trapje en roken sigaret

Klikbolletjes: een nieuwe manier om roken aantrekkelijker te maken

Er bestaan verschillende nicotinehoudende producten die vooral bij jongeren populair zijn, zoals vapes en mentholsigaretten. Deze producten zijn aantrekkelijker dan de “reguliere” sigaret, door de toevoeging van zoete smaakjes. Omdat deze producten jongeren aanzetten tot roken werd de mentholsigaret in 2020 verboden, en zijn de smaakjes in vapes vanaf dit jaar ook verboden. Toch wordt er steeds weer iets nieuws verzonnen. Inmiddels is er alweer een nieuw product op de markt om het roken aantrekkelijker te maken, namelijk klikbolletjes.

Wat zijn klikbolletjes?

Misschien kent u de “click-sigaretten” nog wel: dit zijn sigaretten met een klikbaar bolletje erin. Bij het “klikken” van de sigaret komen er smaakstoffen vrij, waardoor de tabaksmaak van de sigaret verandert in een mentholsmaak. Deze sigaretten mogen al enige tijd niet meer verkocht worden. Om dit verbod te omzeilen worden nu alleen de bolletjes zelf verkocht. Deze vallen niet onder de tabakswet en kunnen daarom (vooralsnog) volop gepromoot en verkocht worden door influencers. Jongeren bestellen de klikbolletjes, brengen ze zelf in in de sigaret, en voilà: een “legale click-sigaret” is ontstaan.

Tabaksindustrie

Het is geen geheim dat de tabaksindustrie op meerdere manieren probeert om roken zo aantrekkelijk, en dus zo verslavend, mogelijk te maken. Zo is de meetmethode die de hoeveelheid schadelijke stoffen in filtersigaretten meet misleidend, en worden er verschillende additieven aan sigaretten toegevoegd om het roken lekkerder te maken. De nieuwe producten, zoals vapes en klikbolletjes, die op de markt blijven komen passen perfect in dit plaatje. Er ontstaat daarom de laatste tijd steeds meer ophef over de tabaksindustrie.

Hulp bij het stoppen met roken

Nicotine is één van de meest verslavende stoffen die bestaat. Verslaafd raken aan nicotine gebeurt daarom erg snel, zeker door producten zoals klikbolletjes. Definitief stoppen met roken is daardoor des te moeilijker. Medipro is er voor de mensen die het slachtoffer zijn geworden van deze hardnekkige verslaving. Onze coaches kunnen u door middel van persoonlijke, telefonische, of videocoaching begeleiden bij het stoppen. Dit traject, inclusief nicotinevervangers, wordt vergoed door de zorgverzekeraar. Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen via de website, of bellen naar 088-7867799.
Gepubliceerd op: 06-01-2023
Delen: