Roken en astma - Medipro | Stoppen Met Roken Coaching
Nieuws
Illustratie van man die aan het roken is en andere man die hierdoor een astma-aanval krijgt

Roken en astma

Het is vandaag Wereld Astma Dag. Elk jaar staan we op de eerste dinsdag van mei even stil bij alle astmapatiënten op de wereld. Het doel van deze dag is om betere voorlichting over astma te geven en de zorg van astmapatiënten over de hele wereld te verbeteren. Zoals veel mensen weten, zijn mensen die astma hebben extra gevoelig voor sigarettenrook. In deze blog leggen wij u uit wat het verband is tussen roken en astma.

Wat is astma?

Om het verband tussen roken en astma te begrijpen, is het belangrijk om te weten wat astma precies is. Astma is een chronische aandoening waarbij de luchtwegen vernauwen en opzwellen. Bij een astma-aanval verkrampen de spieren om de luchtwegen, waardoor ze samentrekken. Hierdoor gaat men sneller ademhalen, hoesten en men krijgt een benauwd gevoel en een piepende adem. Ook zwellen de slijmvliezen op en er wordt meer slijm aangemaakt dan normaal.

Hoe ontstaat astma?

Hoe astma precies ontstaat is niet zeker. Wel zijn er bepaalde factoren die de ontwikkeling van astma beïnvloeden. Zo blijkt uit onderzoek dat baby’s een grotere kans lopen om astma te ontwikkelen als hun moeder rookte tijdens de zwangerschap. Dit kan in sommige gevallen zelfs een generatie overslaan. Een rokende zwangere vrouw kan dus medeverantwoordelijk zijn voor de astma-ontwikkeling van haar kleinkind. Daarnaast is astma erfelijk.

Roken en astma

Er bestaat dus een verband tussen roken en de ontwikkeling van astma. Daarnaast verergert roken de klachten van astmapatiënten. Als mensen met astma aan sigarettenrook worden blootgesteld, worden de longen geprikkeld. Hierdoor kan een astma-aanval ontstaan. Zo’n astma-aanval ontstaat niet alleen als mensen met astma zelf roken, maar ook als zij “meeroken”. Dit houdt in dat zij sigarettenrook van anderen uit de omgeving inademen.

Is astma geneeslijk?

Nee, men kan niet genezen van astma. Gelukkig zijn er wel veel dingen die men kan doen om de klachten zoveel mogelijk te beperken, waarvan (sigaretten)rook vermijden het belangrijkste is. Toch blijkt uit onderzoek van het CBS dat 22,5% van de astmapatiënten rookt. Deze mensen lopen een groter risico om op latere leeftijd COPD te ontwikkelen. Stoppen met roken is altijd aan te raden, maar voor deze groep mensen vooral.

Wilt u stoppen?

Medipro biedt persoonlijke en telefonische coaching aan om u te ondersteunen bij het stoppen met roken. Dit traject wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, zonder dat dit ten laste gaat van uw eigen risico. Ook hulpmiddelen zoals nicotinevervangers worden vergoed. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via de website, of direct bellen naar 088-7867799 voor een afspraak.

Gepubliceerd op: 04-05-2021
Delen: