Stoppen met roken coaching - Wat kunt u verwachten? | Medipro
Nieuws
Hulp bij Stoppen met Roken van Medipro

Stoppen met roken coaching – Wat kunt u verwachten?

Stoppen met roken is makkelijker gezegd dan gedaan, vooral als u dit in uw eentje wil  proberen. Veel stoppogingen die op eigen houtje ondernomen worden stranden uiteindelijk zonder het gehoopte resultaat. Als u kiest voor begeleiding door een gecertificeerd coach wordt de kans om definitief te stoppen met roken aanzienlijk vergroot.

Maar stel dat u zich aanmeldt bij Medipro voor coaching, wat kunt u dan precies verwachten? Hoe gaat dat dan precies?

Aanmelding

Om een afspraak te maken bij Medipro kunt u twee dingen doen. U kunt zelf telefonisch contact met ons opnemen of u kunt ons online afsprakenformulier invullen. In dat laatste geval bellen wij u binnen enkele werkdagen terug om om u in te schrijven.

Een van de eerste vragen die aan u gesteld wordt is de vraag welke vorm van coaching u het prettigst vindt. U kunt namelijk de keuze maken tussen persoonlijke of telefonische coaching. De inhoud van de coachingstrajecten is hetzelfde. U kunt de coachingsvorm kiezen waar u zich het meest prettig bij voelt en wat het meest praktisch voor u is.

Er zijn slechts enkele kleine verschillen tussen persoonlijke en telefonische coaching.

  • Persoonlijke coaching bestaat uit vier gesprekken van een half uur op een locatie bij u in de buurt. Een voordeel is het directe persoonlijke contact en dat u en uw coach elkaar kunnen zien.
  • Bij telefonische coaching wordt u op afgesproken tijden gebeld. De coaching bestaat uit zeven gesprekken, waarvan het eerste gesprek een half uur en alle vervolggesprekken een kwartier. Er zijn dus meer contactmomenten maar wel korter. Een voordeel van telefonische coaching is dat u de deur niet uit hoeft en geen reistijd heeft.

Wat uw keuze ook is, en als u er klaar voor bent, kiest u uiteindelijk een datum en een tijd voor uw eerste gesprek.

Na de aanmelding

Direct na het aanmeldingsgesprek ontvangt u van ons een bevestigingsmail. Hierin staat belangrijke informatie, waaronder de inlogprocedure voor uw persoonlijk Dashboard. U dient hier voorafgaand aan uw eerste afspraak een tweetal vragenlijsten in te vullen, zodat de coach zich kan voorbereiden op het eerste gesprek. In het geval van telefonische coaching kunt u zich in het Dashboard ook online identificeren. In het Dashboard staan al uw gegevens veilig opgeslagen en hierin heeft u tijdens het coachingstraject altijd inzage.

De gesprekken met de coach

In de gesprekken kunnen heel wat thema’s aan bod komen. Sommige worden door de coach aangedragen maar er is ook veel ruimte voor dingen die u zelf belangrijk vindt. Enkele thema’s zijn zo belangrijk voor het stoppen dat ze nagenoeg altijd besproken worden. Bijvoorbeeld wat voor soort roker u bent en wat u beweegt om van het roken af te komen. Motivatie is erg belangrijk.

Wat ook belangrijk is, is een goede voorbereiding op de eerste periode van het stoppen. Wanneer gaat u stoppen? Wat is uw ideale stopdag? Wat gaat u de eerste dagen doen om van de sigaret af te blijven? Wat vraagt u van uw omgeving? Wie kan u helpen thuis of op het werk? U maakt samen met de coach een stopplan om het stoppen vol te kunnen houden.

Wat u ook kunt verwachten is dat u geholpen wordt om mentaal sterker te worden in het bedwingen van de drang om te roken. Er zijn allerlei situaties die een risico vormen omdat de verleiding groot is om weer naar een sigaret te grijpen. Als u van te voren bedenkt wat u in dat soort situaties gaat doen, is de kans groot dat u er ook gebruik van weet te maken.

Hulpmiddelen

Tijdens het eerste gesprek wordt ook besproken of en welke hulpmiddelen u kunt gaan gebruiken. Er zijn twee verschillende soorten hulpmiddelen beschikbaar: nicotinevervangers en stoppen-met-rokenmedicijnen. U krijgt uitleg over de verschillende mogelijkheden en de coach zal samen met u bespreken welk hulpmiddel in uw geval het meest geschikt is. Vervolgens ontvangt u binnen enkele werkdagen van ons een brief waarmee u het recept bij de apotheek kunt afhalen of krijgt u een formulier toegezonden dat u opstuurt naar een bezorgapotheek. In dat laatste geval wordt uw hulpmiddel per post thuis bezorgd.

Vergoeding

Een coachingstraject wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars eenmaal per kalenderjaar volledig vergoed zonder eigen risico. Dit geldt ook voor de hulpmiddelen als onderdeel van het coachingstraject. In ons overzicht van zorgverzekeraars kunt u meer informatie vinden per zorgverzekeraar. Tijdens het plannen van uw eerste afspraak kunnen wij u ook verder informeren over de vergoeding en de voorwaarden die zorgverzekeraars hieraan stellen.

Service Medipro

Het kan goed zijn dat u tijdens het traject vragen heeft, bijvoorbeeld over het herhaalrecept van hulpmiddelen of over het verzetten van een afspraak. U kunt dan contact opnemen met het hoofdkantoor. Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9:00-17:00.

Wilt u ook graag een afspraak plannen bij Medipro? U kunt direct bellen naar 088-7867799 of contact met ons opnemen via de website. Wij zullen u graag voorzien van vrijblijvend informatie en advies over ons traject!

Gepubliceerd op: 26-11-2020
Delen: