Nieuws
roken in fases

Stoppen met roken in fases

Stoppen met roken is een proces dat in fases verloopt. In verschillende stappen besluit u uiteindelijk om te stoppen met roken. Er kan bijvoorbeeld een hele tijd voorbij gaan tussen het besluit dat u eigenlijk wilt stoppen, en de daadwerkelijke stoppoging. We bespreken hier de fases waar u als stopper doorheen kan gaan.

Niet mee bezig

In de eerste fase bent u helemaal niet bezig met stoppen. U bent een roker en in het begin lijken de gevolgen erg ver weg. U ziet geen redenen waarom u zou willen stoppen. Na een tijd wordt u steeds meer bewust van de risico’s van het roken. Dit kan bijvoorbeeld door een belangrijke levensgebeurtenis als zwangerschap, door ziekte of door ongemakken die samengaan met het roken.

Besluit nemen

Er kunnen steeds meer redenen bij komen waarom u graag wilt stoppen. Steeds maakt u voor uzelf een afweging of u door gaat met het roken of wilt stoppen. Op een gegeven moment kunt u voor uzelf de knoop doorhakken. Uw besluit om te stoppen met roken staat dan vast. Het is belangrijk om in deze fase goed gemotiveerd te zijn om ook echt te gaan stoppen. Voor veel stoppers werkt het motiverend als ze een lijstje met redenen bij zich hebben waarom ze zouden willen stoppen.

Voorbereiding

Dat u heeft besloten om definitief te stoppen, betekent niet dat u meteen gestopt bent. Sterker nog, het is verstandig om eerst een plan op te stellen. Met een goed voorbereid plan is de kans op een succesvolle stoppoging namelijk groter. Zo weet u wat beter wat u kunt verwachten en kunt u bedenken hoe u met moeilijke momenten om kunt gaan.

Stoppen

Nu u goed voorbereid bent kunt u een stopdatum kiezen en stoppen. In het begin kan dit lastig zijn, omdat u ontwenningsverschijnselen zult hebben. Dit is slechts tijdelijk en het ergste is meestal na een aantal dagen voorbij. U zult merken dat u er steeds minder mee bezig zult zijn. Dit betekent niet dat u er helemaal geen moeite meer mee zult hebben, er kunnen nog steeds moeilijke momenten voorkomen. De hoeveelheid en intensiteit van moeilijke momenten neemt geleidelijk af.

Volhouden

U bent al heel ver gekomen! Het is nu belangrijk om gemotiveerd te blijven en moeilijke momenten de baas te blijven. Bedenk hoe u het beste door de moeilijke momenten heen kunt komen, bijvoorbeeld door met iemand te praten of afleiding te zoeken. Geef niet op, óók niet als u toch een keer een sigaret hebt gerookt. Op een gegeven moment zult u het steeds makkelijker vinden om niet te roken en er niet aan te denken. U voelt zich steeds meer een niet-roker in plaats van een roker die net gestopt is. Het kan zelfs gebeuren dat roken helemaal niet meer bij uw identiteit past.

Welke fase zit u nu?

Afhankelijk van in welke fase u nu zit, bent u misschien nog zoekende naar de juiste manier om te stoppen. U heeft bijvoorbeeld het besluit al genomen, maar weet niet zo goed hoe u zichzelf moet voorbereiden op uw stoppoging. Juist dan kan een ervaren coach van pas komen! U kunt bij Medipro terecht voor persoonlijke en telefonische coaching, eventueel in combinatie met hulpmiddelen zoals nicotinevervangers. De kans op een succesvolle stoppoging wordt aanzienlijk vergroot in combinatie met professionele begeleiding. Het begeleidingstraject wordt vergoed zonder eigen risico. Voor meer informatie en advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen of direct bellen naar 088-7867799.
Gepubliceerd op: 16-09-2020
Delen: