Nieuws
Vitale medewerker gaat op de fiets naar haar werk

Vitaliteit op het werk

Het is vandaag nationale fiets-naar-je-werkdag, een initiatief om medewerkers te stimuleren om de auto een dagje te laten staan. Voor werkgevers is dit een mooie aanleiding om niet alleen duurzaamheid, maar ook vitaliteit op de kaart te zetten. Investeren in vitale medewerkers is tegenwoordig bijna een vereiste van goed werkgeverschap. In deze blog gaan we in op de voordelen van vitale medewerkers. 

  • Hogere productiviteit

Allereerst zijn vitale medewerkers productiever en leveren zij betere prestaties. Dat blijkt onder andere uit onderzoek van het World Economic Forum. Iemand die vitaal is, zit doorgaans beter in zijn vel, kan zich beter focussen en is beter in staat om creatieve ideeën te produceren.   

  • Lager ziekteverzuim 

Dit ligt misschien voor de hand, maar vitale en gezonde medewerkers melden zich minder vaak ziek. Ook is de kans kleiner dat zij arbeidsongeschikt raken. Dit wordt onder andere bevestigd door de cijfers van het Trimbos Instituut over het verzuimpercentage van rokers en niet-rokers. Voor zware rokers ligt dit op 5,8%, terwijl dit voor mensen die nog nooit gerookt hebben maar 2,4% is. 

  • Betere werksfeer

Dat vitale medewerkers beter in hun vel zitten, komt de werksfeer ook ten goede. Als u goed geslapen heeft en u vol energie op het werk verschijnt, bent u waarschijnlijk ook een stuk toegankelijker dan als u zich moe en futloos voelt. Daarnaast worden alledaagse irritaties op de werkvloer minder als collega’s productief zijn en zij zich niet om de haverklap ziek melden. 

Roken de grootste boosdoener

Roken is één van de grootste boosdoeners voor de vitaliteit van medewerkers. We stipten de verzuimpercentages van rokers en niet-rokers net al aan. Rokers hebben vaker last van (chronische) ziekten die kunnen leiden tot arbeidsongeschiktheid zoals hart- en vaatziekten of kanker. De kosten voor rokende medewerkers zijn daardoor gemiddeld hoger dan niet-rokende medewerkers. Dit ligt ook aan de kosten voor rookpauzes. Volgens het Trimbos Instituut zijn rookpauzes de grootste kostenpost van rokende medewerkers. Er kan dus enorm veel winst worden behaald als rokende medewerkers afscheid nemen van de sigaret. U kunt daar als werkgever een belangrijke rol in spelen. 

Stoppen met Roken Programma 

Medipro biedt programma’s om uw medewerkers succesvol te begeleiden bij het stoppen met roken. Wij bieden groepsbijeenkomsten op locatie en kunnen medewerkers individueel coachen, met behulp van een stoppen met roken plan. Het individuele coachingstraject wordt vergoed, inclusief hulpmiddelen zoals nicotinevervangers. Hierdoor blijven de kosten voor een compleet programma laag. Voor meer informatie kunt u gratis onze brochure aanvragen, of vrijblijvend contact opnemen. 

Gepubliceerd op: 25-05-2023
Delen: