Nieuws
Slapeloosheid in de eerste weken na het stoppen met roken

De eerste weken na het stoppen met roken

In één keer stoppen met roken zonder hulpmiddelen, oftewel cold turkey stoppen, is erg lastig. De eerste weken nadat u stopt met roken zijn vaak het ergste. Dit komt omdat u dan te maken krijgt met ontwenningsverschijnselen. Stel dat u besloten heeft om te stoppen met roken en dat u net uw laatste sigaret heeft gerookt. Hoe zien de weken daarna er dan uit voor u?

Stoppen met roken week 1

Al op uw eerste stopdag kunt u ontwenningsverschijnselen ervaren. Veel voorkomende ontwenningsverschijnselen zijn:

 • Onrustig gevoel
 • Somberheid
 • Angst
 • Spanning
 • Slecht slapen
 • Verminderde concentratie
 • Toegenomen eetlust
 • Wisselingen in lichaamstemperatuur
 • Transpireren
 • Verlaagde weerstand
 • Vertraagde hartfrequentie
 • Obstipatie

Gelukkig ervaart niemand al deze ontwenningsverschijnselen tegelijkertijd. Vaak blijkt dat dag 3 en 4 de ergste dagen zijn. Op deze dagen zijn de ontwenningsverschijnselen het heftigst. De kans op een terugval is dan ook het grootst.

Stoppen met roken week 2

Heel goed, u heeft de eerste week overleefd! Hier mag u zeker trots op zijn. Vanaf nu beginnen de ontwenningsverschijnselen af te nemen en de kans op een terugval wordt kleiner. In deze week begint u als het goed is ook de eerste voordelen van het stoppen te merken. Zo verbetert de bloedvoorziening in uw lichaam weer. De koolmonoxide verdwijnt uit het lichaam, waardoor er meer ruimte in uw bloed is voor zuurstof. Ook verbetert de longfunctie. U merkt dat uw conditie toeneemt.

Stoppen met roken week 3

In week 3 zijn de ontwenningsverschijnselen vaak voorbij. Dit betekent dat de lichamelijke verslaving voor een groot deel over is. Toch kunt u nog steeds zin hebben in een sigaret. Dit is de geestelijke verslaving. Vooral op momenten van stress, spanning en verveling kan de hunkering naar een sigaret groot zijn. Een terugval blijft hierdoor dus nog steeds mogelijk.

Het nut van hulpmiddelen

Mensen die cold turkey stoppen met roken kunnen in de eerste weken veel last hebben van de ontwenningsverschijnselen en de geestelijke verslaving. Daarom kan het raadzaam zijn om hulpmiddelen, zoals nicotinepleisters te gebruiken. Hierdoor wordt de nicotine, waar uw lichaam aan gewend is geraakt, nog steeds toegediend. Door het stapsgewijs afbouwen van de dosering nicotine in de pleisters, went uw lichaam er langzaam aan om geen nicotine meer binnen te krijgen. Op deze manier worden de ontwenningsverschijnselen geminimaliseerd.

Wilt u stoppen?

Stoppen met roken met hulp is tot 10x zo effectief als cold turkey stoppen. Medipro kan u professioneel begeleiden bij uw stoppoging. Wij bieden zowel persoonlijke als telefonische coaching aan. Dit traject wordt vergoed door uw zorgverzekeraar, zonder eigen risico. Ook hulpmiddelen, zoals nicotinepleisters, worden vergoed. Voor meer informatie of advies kunt u contact met ons opnemen via de website, of door te bellen naar 088 786 77 99.

Gepubliceerd op: 14-07-2021
Delen: