Nieuws
Roken wordt duurder in 2023. Prijsverhoging per april. Sigaret en tabak met euro.

Prijsverhoging sigaretten in april 2023

De afgelopen jaren zijn sigaretten flink duurder geworden. Met deze prijsverhogingen probeert de overheid roken te ontmoedigen, zoals is afgesproken in het Nationaal Preventieakkoord. Ook in 2023 zal er een prijsverhoging voor sigaretten plaatsvinden. In deze blog bespreken we hoeveel sigaretten vanaf april gaan kosten en waarom de overheid rookwaar duurder maakt.

De prijsverhoging in 2023 en daarna

Het kabinet verhoogt de belasting op sigaretten vanaf 1 april. De prijs van een pakje sigaretten van 20 stuks, dat nu gemiddeld 8 euro kost, gaat dan 9 euro kosten. In 2024 zal rookwaar weer duurder worden. Een pakje sigaretten kost vanaf 1 april 2024 gemiddeld 10 euro. Ook de prijs van sigaren wordt hoger.

Prijsverhoging is een effectieve maatregel

Een prijsstijging is de meest effectieve maatregel om roken te ontmoedigen. Sommige rokers worden aangemoedigd om te stoppen, anderen om minder sigaretten te gaan roken. Ook zullen er minder jongeren beginnen met roken. Zij zijn vaak extra gevoelig voor prijsstijgingen.

Andere maatregelen uit het Nationaal Preventieakkoord

De Nederlandse overheid heeft samen met zeventig maatschappelijke organisaties afspraken gemaakt om roken te ontmoedigen. Deze zijn vastgesteld in het Nationaal Preventieakkoord. De prijsverhoging is daar één van, maar er zijn meer maatregelen die worden genomen. Juist in combinatie met andere maatregelen, werkt de accijnsverhoging ontmoedigend voor rokers. Voorbeelden van andere maatregelen zijn de sluiting van rookruimtes op de werkvloer en het verbod op sigarettenautomaten.

Stoppen bespaart veel geld

Roken is duur. Iemand die elke dag een pakje sigaretten rookt, is elk jaar meer dan 3000 euro kwijt aan rookwaar. Door te stoppen met roken bespaart u veel geld. U zult geld overhouden, wat u aan andere, leukere dingen kunt besteden. Dit is één van de vele voordelen van stoppen!

Hulp bij het stoppen?

Wilt u stoppen met roken, bijvoorbeeld omdat het u teveel kost? De coaches van Medipro bieden u een helpende hand. De kans om succesvol te stoppen met roken wordt vele malen groter als u begeleid wordt door een professionele coach. Deze hulp wordt volledig vergoed door de zorgverzekeraar, zonder dat dit ten kosten gaat van uw eigen risico. Ook hulpmiddelen, zoals nicotinevervangers en stoppen met roken medicijnen, worden vergoed. Voor meer informatie of om een afspraak te maken kunt u contact opnemen via onze website, of bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 27-03-2023
Delen: