Nieuws
wereld niet roken dag

Wereld Niet-Rokendag – 31 mei 2020

Op 31 mei is het Wereld Niet-Rokendag, ook wel Wereld Anti-Tabaksdag genoemd. Zoals de naam al aangeeft, gaat deze dag over het verminderen van tabaksgebruik. Het evenement is in het leven geroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en bestaat sinds 1989. De gevaren van roken worden via deze weg onder de aandacht gebracht, met ieder jaar een ander thema. Dit jaar ligt de focus op tabaks- en nicotinegebruik door jongeren.

Beginnen met roken

Rokers beginnen meestal op jonge leeftijd met roken. Het is daarom niet gek dat dit jaar de aandacht wordt gericht op het voorkomen dat jongeren beginnen met roken. De tabaksindustrie heeft altijd al geprobeerd om roken zo aantrekkelijk mogelijk te maken, vooral voor jongeren. Vroeger werd er zelfs reclame gemaakt voor roken. Roken zou status geven en stoer zijn. Tegenwoordig mag dit niet meer, maar ondanks alle waarschuwingen beginnen nog steeds veel jongeren met roken.

Jongeren beginnen vaak uit nieuwsgierigheid met roken. De hersenen van jongeren zijn gevoeliger voor de belonende effecten van nicotine dan bij volwassenen, waardoor de nieuwsgierigheid het begin kan zijn van een vast rookpatroon. Zodra het roken een verslaving is, wordt het lastiger om te stoppen.

Waarop richt de campagne zich?

De campagne op de Wereld Niet-Rokendag richt zich op de bewustmaking van alle tactieken die de tabaksindustrie en gerelateerde industrieën gebruiken om roken interessant te maken voor jongeren. Denk bijvoorbeeld aan de introductie van de e-sigaret met allerlei nieuwe smaken. Dit maakt het voor jongeren laagdrempeliger om te beginnen met roken. Maar denk ook aan de leuke designs voor asbakken en aanstekers die op de markt gebracht worden. Influencers zetten zich via bijvoorbeeld sociale media in om dit onderwerp en de risico’s onder de aandacht te brengen.

Stopt u op 31 mei?

Op 31 mei ervaren rokers hoe het is om één dag niet te roken. Ondanks dat u in het begin last kunt hebben van ontwenningsverschijnselen  levert één dag stoppen al direct voordelen  Na 20 minuten zakt het nicotineniveau en dalen bloeddruk en hartslag. Na 24 uur is alle koolmonoxide uit het lichaam. Dit is één van de schadelijkste stoffen die u binnenkrijgt door het roken, omdat het de zuurstoftoevoer naar alle organen belemmert.

Gestopt blijven

Eén dag stoppen kan een goed begin zijn van een definitieve stoppoging. Onze Medipro coaches helpen u graag gedurende uw stoptraject. U kunt bij ons terecht voor persoonlijke en telefonische coaching, eventueel in combinatie met hulpmiddelen. Het begeleidingstraject wordt door vrijwel alle zorgverzekeraars vergoed zonder eigen risico. Voor meer informatie of advies kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen of direct bellen naar 088-7867799.

Gepubliceerd op: 27-05-2020
Delen: