Nieuws
Vrouw die het moeilijk heeft na stoppen met roken

De moeilijkheden van stoppen met roken

Als stoppen met roken eenvoudig was, waren de meeste rokers allang gestopt. We spreken altijd van de voordelen van stoppen met roken, maar er zitten natuurlijk ook nadelen aan verbonden. Het is belangrijk dat u zich hier goed bewust van bent voordat u besluit om definitief afscheid te nemen van de sigaret. Op die manier kunt u goed voorbereid beginnen met stoppen. In deze blog lichten wij een aantal moeilijkheden van het stoppen uit en geven we tips om hiermee om te gaan.

1. Ontwenningsverschijnselen

Vooral de eerste week na het stoppen krijgen de meeste mensen het zwaar te verduren. Het lichaam is er namelijk aan gewend geraakt om nicotine binnen te krijgen. Door het plotselinge gebrek aan nicotine krijgt u last van ontwenningsverschijnselen. Voorbeelden van ontwenningsverschijnselen zijn hoofdpijn, zweten, stemmingswisselingen en concentratieproblemen. Deze zijn vaak het ergst op dag 3 en 4 na het stoppen. Op deze dagen kan het daarom extra verleidelijk zijn om naar de sigaret te grijpen.

Wat kunt u doen tegen ontwenningsverschijnselen?

Om de ontwenning tegen te gaan kunt u gebruik maken van nicotinevervangers. Deze komen voor in de vorm van pleisters, kauwgom of (mond)spray. Door het stapsgewijs afbouwen van de dosering went uw lichaam er langzaam aan om geen nicotine meer binnen te krijgen. De ontwenningsverschijnselen worden op deze manier geminimaliseerd.

2. Moeilijke momenten

Als u gestopt bent met roken krijgt u waarschijnlijk te maken met moeilijke momenten. Dit zijn de momenten dat de hunkering naar een sigaret het grootst is. Moeilijke momenten ontstaan door bepaalde triggers, of op de momenten dat u vroeger normaal gesproken rookte. Roken is namelijk gewoontegedrag en dat is erg lastig om te doorbreken.

Hoe gaat u om met moeilijke momenten?

Zorg dat u voorbereid bent op moeilijke momenten. Probeer de laatste weken of dagen voordat u stopt zo bewust mogelijk te roken. Achterhaal wat voor u de triggers zijn en bedenk hoe u deze kunt vermijden. Denk van tevoren ook na over alternatieven voor het roken als u het moeilijk heeft. Dit kan voor iedereen anders zijn: probeer te zoeken naar het alternatief dat voor u het beste werkt.

3. Aankomen

Eén van de grootste angsten van mensen die stoppen met roken is om aan te komen. Een paar kilo aankomen is vaak onvermijdelijk. Dit komt door uw stofwisseling die trager wordt na het stoppen. Als u een gezond eetpatroon aanhoudt blijft het gelukkig ook maar bij een paar kilo. Dit is helaas vaak lastig. De voornaamste reden dat mensen aankomen na het stoppen is namelijk dat ze het roken gaan vervangen door ongezond eten. Als u hunkert naar een sigaret is de verleiding vaak erg groot om dan maar te gaan snacken. Dat uw reuk en smaak beter worden na het stoppen met roken werkt hierin natuurlijk niet mee.

Hoe voorkomt u dat u aankomt na het stoppen?

Als u zo min mogelijk kilo’s aan wilt komen na het stoppen is het heel belangrijk om bewust voedingskeuzes te maken en genoeg te bewegen. Probeer niet naar snacks te grijpen als u hunkert naar een sigaret. Ook hier is het belangrijk dat u zich heel bewust bent van uw triggers en valkuilen.

Wilt u stoppen?

Als u succesvol wilt stoppen met roken kunt u bij Medipro terecht. Wij werken samen met professionele en gecertificeerde Stoppen met Roken Coaches die u 3 maanden lang kunnen begeleiden bij het stoppen. Uw persoonlijke coach helpt u om inzicht te krijgen in uw eigen rookgedrag en helpt u door de moeilijke momenten heen. Dit traject wordt vergoed door de zorgverzekeraar, inclusief hulpmiddelen. Voor meer informatie over onze coachingstrajecten kunt u contact opnemen via de website of bellen naar 088-786 77 99.

Gepubliceerd op: 28-07-2022
Delen: